Hoppa till huvudinnehåll

Livsfarligt kaosväder med träd som tändstickor – Iivo Niskanen skickar hälsning till Seppo Räty

Någon kunde ha skadat sig, säger Martti Jylhä efter den inhiberade Tour de Ski-sprinten i Oberstdorfs storm. Det hade inte varit något problem att köra, kontrar Martin Johnsrud Sundby.

Reklamskyltar, tält och banderoller som yr omkring, till och med brutna träd.

Åskvädret som drog in över Oberstdorf gjorde att dagens sprinttävlingar i Tour de Ski ställdes in. Det enda rätta beslutet, löd den allmänna bedömningen bland de aktiva.

– Förhållanden var jättefarliga, säger sprintåkaren Martti Jylhä som även sitter med i det internationella skidförbundets (Fis) idrottarkommission.

– Regnet påverkar inte i sig, men då stormvindar rev upp reklamstaket och fällde skog var det här det enda rätta beslutet. Det kunde hänt vad som helst, någon kunde ha skadat sig. Det var på riktigt farligt.

Reklamstaket som blåst sönder, Tour de Ski 2018.
Reklamstaket som blåst sönder, Tour de Ski 2018. Bild: EPA Tour de Ski

Norges landslagschef Vidar Löfshus tar det ett steg vidare.

– Det här är livsfarligt. Nu handlar det bara om att komma in i säkerhet. Jag har aldrig upplevt att träd knäcks som tändstickor runtomkring mig, säger han till NRK.

Pärmäkoski undvek flygande föremål

Damerna hann genomföra kvalet, där de byiga vindarna gjorde förhållandena ojämlika. En del drabbades av kraftiga motvindar, andra betydligt mindre.

Krista Pärmäkoski hörde till den första kategorin och var bara 29:e snabbast. Men det kunde även ha gått ännu värre.

– Ett stort föremål flög förbi alldeles bredvid Krista och jag var rädd att det träffar och att det går illa, berättar chefstränaren Reijo Jylhä.

– Det var helt makalöst, säger svenskan Anna Haag till SVT. I första backen jag kom i kom en vindby så jag stod helt still.

Sundby: Inget problem att åka

Stormen förkortar Tour de Ski med ett lopp – åtminstone. I morgon ska det nämligen köras masstarter (damer 10 och herrar 15 km fritt) i Oberstdorf.

Flera träd ligger över slingan där loppen ska avgöras (bilden nedan) och juryn fattar senare beslut om hur Touren ska fortsätta.

Träd över banan, Tour de Ski 2018.
Träd över banan, Tour de Ski 2018. Bild: Lehtikuva Tour de Ski

Alla åkare var ändå inte helt överens om hur allvarlig faran var. Den norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby gav sig ut på träningspass i terrängen efter den inhiberade sprinten.

– Jag tycker inte att vi inte kunde ha kört. Det hade inte varit något problem. Träden låg inte där vi skulle åka, de hade ju lagt om banan, säger han till NRK.

Niskanen hälsar Räty

Finlands sprintrar Martti Jylhä och Ristomatti Hakola skulle ursprungligen avsluta Touren efter dagens tävling, men överväger nu att ställa upp i morgon.

Samma gäller Iivo Niskanen.

– Vi får se, jag har inte bestämt mig ännu. Vi kollar om man ens kan skida i morgon och fattar beslut på basis av det, säger Niskanen.

Han passar även på att skämta bort situationen och drar sig med ett leende på läpparna till minnes spjutkastaren Seppo Rätys klassiska citat ”Tyskland är ett skitland”.

– Tydligen är tyskarna och Fis herrar gjorda av socker, då de inte klarar av regn och vind. Hälsningar till Seppo Räty!

Intervjuerna med Martti Jylhä, Reijo Jylhä och Iivo Niskanen gjordes av Yle Urheilus Laura Arffman.