Hoppa till huvudinnehåll

Lugn jul i skyddshemmen trots kronisk brist på platser i huvudstadsregionen

Skyddshem
Skyddshem Bild: Yle/Helena von Alfthan förbundet för mödra- och skyddshem

Alla som behövt plats på skyddshem i huvudstadsregionen under julhelgerna har fått plats. Det här trots att skyddshemmen i regionen har en kronisk brist på platser.

På Vanda skyddshem berättar verksamhetsledare Kristiina Väänänen att alla fått plats under julhelgerna. Också skyddshemmet i Majstad i Helsingfors har haft plats.

Enligt förbundet för mödra- och skyddshem är de färre som söker skydd under julhelgerna än annars, eftersom många vill vara hemma under julen trots en svår familjesituation.

- Fastän skyddshemmen under julen inte är överfulla så har vi fortfarande för få platser. Det är mycket glädjande att vi år 2018 kan öppna ett nytt skyddshem i Esbo, det underlättar mycket, säger generalsekreterare Riitta Särkelä på förbundet för mödra- och skyddshem.

Esbo stad stängde Esbo skyddshem 2012 och efter det har staden inte haft ett skyddshem.

Tidtabellen för när det nya skyddshemmet i Esbo öppnar är inte ännu klar, men enligt Riitta Särkelä hoppas man på förbundet för mödra- och skyddshem att det ska bli klart under våren.

 • Ny chans i Leafs – Kasperi Kapanen tillbaka i NHL

  Får chansen "uppe" efter bra stint i Toronto Marlies.

  6 matcher i NHL och 27 matcher i AHL är knappast en ekvation den 21-årige Kasperi Kapanen är nöjd med. Finländaren får nu chansen att höja på det förstnämnda antalet när Maple Leafs igen kallat upp forwarden från Toronto Marlies.

 • Lankinen tog allt när IFK slog Ilves i Helsingfors

  HIFK tog viktiga poäng i kampen om en kvartsfinalplats.

  Helsingfors IFK slog Ilves i ishockeyligan på tisdagskvällen med klara 3-0 (2-0, 1-0, 0-0). IFK rev upp en ledning under den första halvan av matchen och kunde förlita sig på stabilt målvaktsspel av Kevin Lankinen under den andra halvan.

 • Neziri tillbaka efter långt uppehåll: "Alla tiders nästbästa öppning"

  Löpte både 60 meter slätt och 60 meter häck.

  Nooralotta Neziri vill sannolikt glömma friidrottssommaren 2017, som kantades av problem med överbelastning och motivation. Nu har den blåvita häckdrottningen öppnat inomhussäsongen 2018 efter ett halvt års uppehåll och formbeskedet var rejält på plus.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen