Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Större andel asylsökande fick asyl, Donald Trump skryter med större kärnvapenknapp än Nordkorea

Röd knapp
Röd knapp knappar,Knapp,button,röd knapp

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Den taxellska paradoxen gällande tvåspråkighet i skolorna får kritik. I korthet handlar paradoxen om att enspråkiga lösningar är den bästa garantin för tvåspråkighet. Eller omvänt: att tvåspråkiga lösningar i praktiken leder till enspråkighet.

Andelen asylsökande som fick asyl ökade rejält under år 2017 jämfört med året innan. Det här på grund av bland annat prejudikat från förvaltningsdomstolarna. Antalet asylsökanden som fick stanna var ändå mycket mindre eftersom färre asylansökningar behandlades än året innan.

Busslinjerna i huvudstadsregionen läggs om från och med i dag. De direkta busslinjerna till Helsingfors centrum från södra Esbo och södra Kyrkslätt ersätts av matartrafik till metron.

Utrikes

USA:s president Donald Trump har inte legat på latsidan. Han trappade i natt upp ordkriget mot Nordkorea då han på Twitter stoltserade med att han har en mycket större och starkare avfyrningsknapp för kärnvapen än KimJong-Un.

I år det dags för Estland, Lettland och Litauen att fira hundra år av självständighet.

I Peru omkom 48 människor då en buss störtade vid "Djävulens kurva".

I dag återupptar USA:s kongress arbetet efter julledigheten.

Väder

Det utlovas snö eller regn i största delen av landet. I Lappland varnas det för halka.

Temperaturen rör sig mellan -1 och +4 i landets södra och mellersta delar. I Norra Österbotten och Kajanaland blir det mellan 0 och -5 grader och i Lappland -2 till -10 grader.

Svag eller måttlig sydlig eller sydostlig vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes