Hoppa till huvudinnehåll

Niskanen, Hakola och Jylhä samt tre norskor avbryter Touren – tävlingarna flyttas till gammal bana

Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola.
Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola (t.h.) åker hem. Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Torsdagens fristilslopp på Tour de Ski blir av, men inte i samma spår som planerat efter väderkaoset i Oberstdorf. Finlands två främsta herråkare kommer inte att delta.

Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola och Martti Jylhä hade redan inför Touren aviserat att de tänker hoppa av Tour de Ski efter onsdagens sprint. Den sprinten blåste ändå bort – och trion övervägde att stanna kvar ett lopp till.

– Vi får se, jag har inte bestämt mig ännu. Vi kollar om man ens kan skida i morgon och fattar beslut på basis av det, sade Niskanen.

Nu meddelar Niskanen att han inte ställer upp – trots att loppet blir av. Flyget hemåt lyfter på kvällen och finländarna hade hunnit delta, men väljer att hålla sig till den ursprungliga planen.

– Tävlingen saknar betydelse för dem med tanke på Tourens sammandrag, säger chefstränaren Reijo Jylhä till STT och nämner risk för förkylning som en orsak till avhoppen.

– Väderprognoserna utlovar väldigt mycket regn.

Tre norskor bort

Niskanen är bästa finländska herråkare i sammandraget på nionde plats, medan Hakola är 18:e och Antti Ojansivu 43:e. På damsidan ligger Krista Pärmäkoski fyra, två pinnhål framför Kerttu Niskanen.

Norge har en dubbelledning med Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng som bägge varit osäkra om de slutför Touren. De är i vilket fall som helst med i morgon – men det gäller inte tre andra norskor.

Kathrine Rolsted Harsem, 2017.
Kathrine Harsem skippar fortsättningen av Tour de Ski. Kathrine Rolsted Harsem, 2017. Bild: imago/Eibner Europa/All Over Press Kathrine Rolsted Harsem

Kathrine Harsem (14:e i sammandraget), Maiken Caspersen Falla (30:e) och Mari Eide (34:e) stiger åt sidan. Fallas avhopp var klart sedan tidigare.

– Det är lite luftvägar som inte fungerar bra. Mari slet med luftvägarna. Nu är det att kvalificera sig för en OS-sprint som gäller för henne, säger landslagschefen Vidar Löfshus till norska TV2.

”Ett klokt beslut”

I samband med dagens åskstorm blåste flera träd över banan där torsdagens masstart skulle avgöras.

Ett alternativ för torsdagen var därmed att ersätta masstarten med den inhiberade sprinten, men den planen förverkligas inte. Istället väljer arrangörerna att flytta masstarterna till en annan, kortare (2,5 km) slinga som senast användes på Touren för två år sedan.

– Det är väl rätt att man ska gå på ordinarie prognos. Sedan är det klart att vissa blir glada medan andra gärna hade sett en klassisk sprint istället. Men utifrån rådande förhållanden känner vi att det är ett klokt beslut, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip till SVT.

Damernas 10 kilometer startar klockan 11.15 på torsdag, herrarnas 15 kilometer en timme senare. Tour de Ski avslutas i Val di Fiemme på lördag och söndag.

Läs mera:

Livsfarligt kaosväder med träd som tändstickor – Iivo Niskanen skickar hälsning till Seppo Räty

Någon kunde ha skadat sig, säger Martti Jylhä efter den inhiberade Tour de Ski-sprinten i Oberstdorfs storm. Det hade inte varit något problem att köra, kontrar Martin Johnsrud Sundby.