Hoppa till huvudinnehåll

Norrmännen älskar sina el- och hybridbilar – varannan ny bil mer miljövänlig

Elbilar på laddning i Solli i Oslo.
Elbilar på laddning i Solli i Oslo. Bild: EPA/TORE MEEK elbilar,bilar,Norge,tesla,trafik,fordon,laddning,elektricitet

I Norge var mer än hälften av alla nyregistrerade bilar under fjolåret el- eller hybridbilar. Det visar officiella siffror från norska Opplysningsrådet for veitrafikken OFV.

52 procent av de nya bilar som registrerades 2017 var antingen redan elbilar eller hybridbilar som drivs både med batteri och med bensin- eller dieselmotor.

År 2016 var motsvarande andel 40 procent.

Norge har som mål att från och med 2025 enbart sälja utsläppsfria bilar, bland annat genom mycket låg skatt på elfordon. Bensin- och dieselbilar skattas i sin tur hårt.

El- och hybridbilägare får också andra fördelar som gratis parkering, tullar och laddning i offentliga parkeringshus, samt rätt att köra i bussfiler.

5 procent av alla bilar är rena

Men det dröjer ännu innan elbilarna dominerar på de norska vägarna. Av de totalt 2,7 miljoner personbilarna i Norge är bara drygt 5 procent, 150 000 stycken, rena elbilar.

Enligt Øyvind Solberg Thorsen, direktör på OFV, är tendensen ändå klar; norrmännen väljer el före diesel.

- Det är värt att komma ihåg att för bara fem år sedan låg dieselandelen på över 64 procent, så utvecklingen mot mer miljövänliga fordon har gått väldigt snabbt, säger Solberg Thorsen.

Trots det stora intresset för mer miljövänliga bilar, har leverantörerna varit långsamma med att möta efterfrågan. Det har bland annat skapat långa väntetider och brist på bilmodeller.

Källa: AFP, Opplysningsrådet for veitrafikken