Hoppa till huvudinnehåll

Nu hjälper Brottsofferjouren också på svenska

Två siluetter syns bakom ett glas. Den ena verkar hota den andra.
Två siluetter syns bakom ett glas. Den ena verkar hota den andra. Bild: Mostphotos familjevåld,våldtäkt,våld

Från och med onsdagen erbjuder Brottsofferjouren telefonjour också på svenska. Hittills har den servicen funnits bara på finska.

Brottsofferjouren hjälper brottsoffer och deras närstående och också de som vittnar i rättegång. Jouren informerar bland annat om hur rättsprocessen går till och om offrets rättigheter.

Det finns också frivilliga stödpersoner som kan följa med till till exempel polisstationen och vara med under rättegången. Den första svenskspråkiga kursen för frivilliga hölls för ungefär ett år sedan.

Service på svenska

Brottsofferjouren inledde sin verksamhet 1994, hur kommer det sig att det har tagit såhär länge innan jourtelefonen har börjat fungera på svenska?

- Hela Finland är ju ganska finskt så vi får nog kämpa på mycket vi finlandssvenskar för att få service på svenska. Men nu är vi igång så nu är det jätte positivt, säger Sari Somppi, som är regionchef för Brottsofferjouren i västra Finland.

- Det är ju också det att då justitieministeriet kom in med finansiering så betyder det också att man måste kunna erbjuda service även på svenska, säger Nina Jansson, som är handledare vid Brottsofferjouren.

Sari Somppi och Nina Jansson från brottsofferjouren i Vasa.
Sari Somppi och Nina Jansson från Brottsofferjouren. Sari Somppi och Nina Jansson från brottsofferjouren i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Sari Somppi,brottsofferjouren

Det är ett brottsofferdirektiv från EU som har möjliggjort lagförändringar som trätt i kraft 2016.

Med de lagförändringarna ska man säkerställa att brottsoffer ska få mera stöd och hjälp. Det har lett till att brottsofferjouren har fått finansiering från justitieministeriet

- Vi har kunnat anställa fler runt om i hela landet, och det bidrar till att vi kan ge ännu mera service åt brottsoffer, säger Nina Jansson.

Fler söker hjälp

Antalet personer som söker hjälp via Brottsofferjouren har också de senaste åren ökat i hela landet. Sari Somppi tror att det bland annat beror på att fler känner till tjänsten.

- Brottsofferjouren har blivit mera känd. Vi har gjort jättemycket reklam och nu också då det finns på svenska så vet människor mera om det.

När ska man ta kontakt med brottsofferjouren?

- Man kan ta kontakt bara man misstänker att ett brott har skett. Man kan egentligen kontakta oss när som helst. Det behöver inte vara så att man har gjort en polisanmälan. Vi kan ju komma med när man gör polisanmälan. Ibland kontaktar folk oss och berättar att de har rättegång i morgon har ni någon stödperson som kan komma med. Ibland kan vi ställa upp på så kort varsel, säger Somppi.

- Vi har nog väldigt låg tröskel. Det är lätt att ringa och ta kontakt, säger Jansson.

Till brottsofferjouren kan man också ta kontakt som anhörig till ett brottsoffer. I telefonen svarar en av de utbildade frivilliga. På svenska svarar två personer.

Telefonnumret till brottofferjouren är 116 006. På webben hittar man brottsofferjouren på riku.fi. Det är gratis att kontakta brottsofferjouren.

- De som varit med om någonting bestämmer naturligtvis själva hur de vill gå vidare. Vi kan ge råd och stöd men man bestämmer själv processen, säger Nina Jansson.

Läs också