Hoppa till huvudinnehåll

Nu samlas regeringsanhängarna i Iran för att visa sitt stöd för regeringen

Efter närmare en vecka av demonstrationer mot regeringen i Iran samlas nu de regeringstrogna till demonstrationer.

(Videon har sammanställts av den statliga tv-kanalen (IRINN) den 3 januari.)

Tiotusentals människor har samlats i olika städer i Iran för att visa sitt stöd för regeringen, uppger landets television.

Demonstranterna uttrycker sitt stöd för landets högsta andliga ledare Ayatollah Ali Khamenei.

"Vi offrar blodet i våra ådror för våra ledare", har demonstranterna skanderat på gatorna.

Huvudvägen in till Teheran.
Huvudvägen in till Teheran Huvudvägen in till Teheran. Bild: AFP / Lehtikuva Iran,Teheran

Demonstrationer mot regeringen har pågått närmare en vecka

De demonstrationer som har riktats emot regeringen har pågått i närmare en vecka. Över 20 människor har dött i samband med demonstrationerna, och hundratals människor har gripits.

Protesterna riktades först mot landets usla ekonomi men småningom började demonstranterna föra fram regeringsfientlig kritik med krav på regimskifte.

Det inflytelserika nationella säkerhetsrådet har anklagat utländska makter och sociala medier för att ha piskat upp stämningen i landet.

- Meddelanden om läget i Iran kommer från USA, Saudiarabien och Storbritannien. Det här är ett krig mot Iran, konstaterade säkerhetsrådets hårdföre sekreterare, Ali Shamkani.

Demonstranter vid universitetet i Iran.
Studenter vid universitetet i Teheran Demonstranter vid universitetet i Iran. Bild: AFP / Lehtikuva Iran,demonstration,Teheran

Den reformorienterade presidenten Rouhani försöker lugna ner stämningen

President Hassan Rouhani lugna stämningen i ett tal till nationen i söndags då han sade att folk har rätt att få sin röst hörd, även om han fördömde allt våld.

Irans president Hassan Rouhani håll på söndag kväll ett tal till nationen där han sa att folket har rätt att få sin röst hörd men varnade för våld
Irans president Hassan Rouhani håll den 31 december 2017 ett tal till nationen där han sa att folket har rätt att få sin röst hörd, men han varnade för våld Irans president Hassan Rouhani håll på söndag kväll ett tal till nationen där han sa att folket har rätt att få sin röst hörd men varnade för våld Bild: EPA-EFE/PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSITE Iran,Hassan Rohani

Följande dag skärpte presidenten dock tonen.

- Vårt land kommer att klara av denna minoritet som skanderar slagord mot lagen och folkets vilja och som förolämpar [den islamiska] revolutionens värden, sade Rouhani.

Höga priser i Iran
Många iranier håller med om aktivisternas kritik mot höga priser, arbetslöshet och korruption Höga priser i Iran Iran

En del analytiker har spekulerat i att oroligheterna, som började i staden Mashad, till en början orkestrerades av konservativa kretsar som ville angripa den moderata, reformorienterade presidenten.

De konservativa lär ändå ha överraskats av att protesterna spreds så snabbt över hela landet samtidigt som de unga demonstranterna vände sin ilska mot det islamiska styret och den högste andliga ledaren ayatolla Ali Khamenei.

Irans ayatolla Ali Khamenei i ett tv-sänt tal den 2 januari 2018.
Irans ayatolla Ali Khamenei i ett tv-sänt tal den 2 januari 2018. Irans ayatolla Ali Khamenei i ett tv-sänt tal den 2 januari 2018. Bild: EPA-EFE/Supreme leader official website/ Ali Khamenei,Iran

Läs mera:

Protester för femte dagen i rad i Iran - "Varför skickar de ut så stora styrkor om vi har rätt att protestera"

Åtminstone nio människor dödades natten till tisdag i Iran där demonstranter har protesterat mot regeringen för femte dagen i rad. Demonstrationerna har ändå mattats av medan myndigheternas tonfall har hårdnat.