Hoppa till huvudinnehåll

Segelföreningens första säsong i Östra hamnen i Hangö landade på plus

En hel del utländska flaggor syns i gästhamnen i Hangö.
Ungefär 6200 båtar besökte gästhamnen i Östra hamnen i Hangö under 2017. (Arkivbild). En hel del utländska flaggor syns i gästhamnen i Hangö. Bild: Yle/Malin Valtonen flagga på båt

HSF:s hamnverksamhet i Östra hamnen gav ett överskott på ungefär 20 000 euro. Totalt besökte omkring 6 200 båtar gästhamnen. Nästa år hoppas man på fler besökare eftersom man förlänger säsongen med en seglingstävling.

- Resultatet är ungefär sådant som vi väntade oss. Det här var vår första säsong och vi gjorde en del investeringar som inte var budgeterade, säger Kalle Niemi som är kommodor för Hangö segelförening (HSF).

Han konstaterar att de 6 200 båtar som kom till Östra hamnen var ungefär lika många som tidigare år.

- Vädret påverkar förstås på antalet besökare. Vädret i till exempel juni var likadant som det vi har nu i december här i Hangö.

Kalle Niemi från Hangö segelförening.
Kalle Niemi är kommodor för Hangö Segelförening. Kalle Niemi från Hangö segelförening. Bild: Yle/Marica Hildén Kalle Niemi,kalle niemi

Hangö segelförening tog över hamnverksamheten år 2017 efter företaget Ruber. Företaget Ruber driva fortsättningsvis caféet och puben Roxx i Östra hamnen.

Det preliminära resultat visar att gästhamnen har gjort en nettovinst på 20 000 euro. Bokslutet för år 2017 är ännu inte godkänt.

Enligt avtalet mellan HSF och Hangö stad ska HSF betala 40 procent av den årliga nettovinsten till Hangö stad.

Om Hangö stadsfullmäktige i sin budget beslutar att summan staden får in används till att förbättra gästhamnen måste HSF använda en lika stor del av vinsten till samma ändamål.

- Förutom den summan får staden också inkomster från ett markområde i Östra hamnen som vi hyr av staden, förklarar Niemi.

Om staden inte beslutar att använda summan till förbättringsarbeten får HSF behålla summan plus den 20 procent som blir över av vinsten.

Förbättringar att vänta i hamnen

Också HSF ska investera i hamnverksamheten. Kalle Niemi säger att segelföreningen kommer att investera mer än vad man har bundit sig till att göra.

- Vi kommer att förbättra hamncentrumet och då ska vi också förbättra den låga bryggan i Östra hamnen. Dessutom finns det en del annat smått och gott som måste fixas.

Tävling ska förlänga båtsäsongen

I avtalet om verksamheten i Östra hamnen står det att staden och segelföreningen ska träffas ett par gånger om året för att diskutera hamnens framtid och utveckling.

- Vi träffades senast för några veckor sedan och båda parter vet vad som ska göras i Östra hamnen. Vi vet också vilken hamnens svaga punkt är, säger Kalle Niemi.

Hangö regatta
Hangö regattan är Finlands största seglingstävling. (Arkivbild). Hangö regatta Bild: YLE/Minna Almark seglingstävling

Den svaga punkten är den korta säsongen. Kalle Niemi vet redan nu att det ska ordnas ett evenemang år 2018 som förlänger seglingssäsongen i Hangö.

- I september ordnar vi nordiska mästerskapen i seglingsklassen F18. Då kommer 30–40 båtar till Hangö för att tävla. Det betyder att också den övriga verksamheten i hamnen förstärks.

Niemi säger att HSF har stora planer för Östra hamnen under arbete inför nästa år.

Texten korrigerades 4.1. Detaljerna kring avtalet och hur nettovinsten fördelas mellan Hangö stad och HSF är nu korrekta.