Hoppa till huvudinnehåll

Sexhundra har skrivit på för folkomröstning i Korsholm

Korsholms ämbetshus i Smedsby.
Korsholms ämbetshus i Smedsby. Korsholms ämbetshus i Smedsby. Bild: YLE/Rolf Granqvist korsholms ämbetshus

Kring 600 personer har skrivit under initiativet om att ordna en folkomröstning i Korsholm gällande en eventuell sammanslagning med Vasa. Initiativtagaren Kim Eriksson säger att man nu kommer att börja knacka dörr.

Invånarinitativet startades den 22 november och initiativtagare är fullmäktigeledamoten Kim Eriksson (SDP), som är för ett självständigt Korsholm.

Under fullmäktigemötet i september där Korsholm gick in för att inleda diskussioner med Vasa röstade man också igenom en åtgärdsmotion om att ordna en rådgivande folkomröstning före fullmäktige fattar ett slutligt beslut om sammanslagning.

Kim Eriksson vågar dock inte lita på att en folkomröstning faktiskt kommer att ordnas, därför startade han invånarinitiativet.

I dagsläget har kring 600 personer skrivit under på nätet och på fysiska papperslistor. Eriksson säger att man har börjat åka runt i kommunen och att man också kommer att börja knacka dörr.

Michael Luther (SFP) kommer ut från ett mötesrum.
De första diskussionerna mellan Vasa och Korsholm hölls på Replot i december. Hans Frantz (SFP) från Vasa i förgrunden och Michael Luther (SFP) från Korsholm. Michael Luther (SFP) kommer ut från ett mötesrum. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Michael Luther

Initiativ till en folkomröstning kan tas av minst fyra procent av de kommuninvånare som fyllt 15 år. Fullmäktige ska utan dröjsmål avgöra om en folkomröstning enligt initiativet ska ordnas.

Fullmäktige har alltså ingen skyldighet att ordna en folkomröstning även om fyra procent eller mer skrivit på initiativet. Vad gäller kravet på "utan dröjsmål" specificeras ingen viss tidsperiod.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten