Hoppa till huvudinnehåll

Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland stöder också Niinistö med kampanjpengar

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Sauli Niinistö

Inför presidentvalet delar Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland - föga överraskande - ut det allra största kampanjbidraget till SFP:s kandidat Nils Torvalds. Men på andra plats kommer den sittande presidenten Sauli Niinistö. Vi frågar oss varför.

Det är i linje med stiftelsens uppdrag att ge ungefär 75 procent av den totala summan till just Svenska folkpartiets kandidater. Så skedde till exempel i kommunalvalet.

Inför presidentvalet delar stiftelsen ut ca 300 000 euro. Av den här summan får Nils Torvalds 255 000 euro, medan Sauli Niinistö får 55 000 euro. De grönas kandidat Pekka Haavisto får 20 000 euro.

Stiftelsen: Niinistö gynnar tvåspråkigheten

Henry Wiklund är styrelseordförande i Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland. Vi frågar honom varför just Niinistö stöds - han får väl tillräckligt med understöd ändå?

- Man kan inte ha det kriteriet, svarar Wiklund. Vi pejlar det här mot stiftelsens ändamål och det skulle vara lite speciellt att rata en person som Niinistö med tanke på ändamålet att främja det tvåspråkiga Finland.

Hur främjar Sauli Niinistö tvåspråkigheten?

- Genom sitt arbete som president. Var och en som följt med presidentens arbete har kunnat se att det tvåspråkiga Finland också är hans ändamål.

Niinistö har den största budgeten

Två kandidater, Merja Kyllönen från Vänsterförbundet och president Sauli Niinistö har redan lämnat in en redovisning för valfinansieringen.

Du hittar information om valfinansieringen och bidragsgivarna här!

Sauli Niinistös budget inför presidentvalet är 1,5 miljoner euro. Det mesta av summan kommer från enskilda bidragsgivare och en valinsamling bland medborgarna.

Nils Torvalds strävan är att få ihop 420 000 euro. En fjärdedel av summan kommer från Svenska folkpartiet, resten från ett antal stiftelser.

Nils Torvalds
Nils Torvalds Nils Torvalds Bild: SFP / Johan Hagström Nils Torvalds,Svenska folkpartiet i Finland,politiker i Finland

Pekka Haavisto förlitar sig på mindre donationer för att få ihop mellan 500 000 och 700 000 euro. Det gröna partiet bidrar med en femtedel.

Laura Huhtasaari räknar med att Sannfinländarna står för hennes kampanjkostnader på ca 200 000 euro.

Tuula Haatainen från SDP satsar 550 000 euro på kampanjen, och merparten kommer från Socialdemokraterna.

Merja Kyllönen satsar minst, 148 000 euro. 100 000 euro kommer från Vänsterförbundets kassa.

Matti Vanhanen behöver 550 000 euro för sin kampanj. Största delen av summan är bidrag från Centern.

Paavo Väyrynens budgetmål är 200 000 euro, och pengarna ska komma in via stödföreningen.

Det är nyhetsbyrån STT som har samlat in uppgifterna om kandidaternas valbudgetar.

Sista dagen att lämna in redovisning av valfinansieringen är den 31 mars efter den första valomgången. Om det blir en andra valomgång är sista inlämningsdag den 15 april.