Hoppa till huvudinnehåll

Stockmann stiger på börsen efter besked om att Bokhuset är till salu - huset säljs snabbt, tror analytiker

Akademiska bokhandeln i Helsingfors.
Akademiska bokhandeln i Helsingfors. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Akademiska bokhandeln,Stockmann,bokhandel,Helsingfors

Börsanalysbolaget Inderes säger att Stockmann gör sig av med sin fastighet Bokhuset i hörnet av Norra Esplanaden och Centralgatan, i rätt tid. Beskedet om att huset är till salu fick också Stockmanns kurs att stiga på börsen.

Det är ett steg i rätt riktning att lätta på skuldbördan genom en utförsäljning, säger Inderes analytiker Sauli Vilén.

- Vi tror att Bokhuset kommer att säljas med snabb tidtabell. Det finns mycket rastlöst kapital på marknaden - kapital som söker avkastning nu då räntenivån är så exceptionellt låg.

Kursen stiger på börsen

Stockmanns planer att sälja Bokhuset har tagits väl emot på börsen.

På onsdag eftermiddag hade Stockmanns kurs för A-serien stigit med 10 procent, och B-serien med knappt 4 procent på Helsingfors fondbörs.
Inderes tror att Stockmann kommer att komma med en resultatvarning för det fjärde kvartalet, men det faktum att den inte har kommit ännu tyder på att det sista kvartalet 2017 gick någorlunda bra.

Lindex drog ner resultatet

Det tredje kvartalet 2017 blev en klar besvikelse. För perioden juli-september redovisar koncernen en förlust på 1,4 miljoner euro jämfört med en vinst på 4,8 miljoner under motsvarande period 2016.

Orsaken till förlusten är Lindex svaga resultat.

Lindex
Lindex gick med förlust Lindex Bild: YLE/Fred Wilén Lindex,lippulaiva

Lindex rörelseresultat sjönk med 10 miljoner euro samtidigt som resultaten för Stockmanns varuhus- och fastighetsverksamheter förbättrades en aning.

Lindex misslyckades med sin kollektion - det medgav också Lindex tillförordnade vd Elisabeth Peregi i höstas.

Nya lånearrangemang

I november kom beskedet att Stockmann intecknar sina fastigheter som säkerhet för ett stort lån.

Det handlar om ett lånepaket på 650 miljoner euro från sex olika banker. Det ersätter tidigare lån på 700 miljoner euro.

Som säkerhet för de nya lånen fungerar Stockmanns varuhusfastighet i Helsingfors centrum, Bokhuset och Nevsky Centre i S:t Petersburg.

Venäläinen Stockmann
Stockmann har verkat länge i Ryssland Venäläinen Stockmann Bild: Yle/Juho Lehto Ryssland,ryska,Stockmann,handel

Nevsky Centre är också till salu, men åtminstone i offentligheten har det varit tyst om hur det här projektet framskrider.

Det är viktigt att Stockmann lyckas realisera fastigheterna - av de nya lånen förfaller nämligen 150 miljoner euro till betalning i mars 2018 och återstoden i januari 2021.

Försvinner Stockmanns själ?

På senare tid har förändringens vindar svept kring det anrika varuhuset och många frågar sig vad som finns kvar av Stockmann.

Delikatessen öppnade onsdagen den 3.1.2018 i S-gruppens ägo.
Delikatessen hör nu till S-gruppen. Delikatessen öppnade onsdagen den 3.1.2018 i S-gruppens ägo. Bild: Lehtikuva Stockmann

Vid årskiftet övergick Delikatessen till S-gruppens ägo, men det är bara den sista i serien förändringar.

Tidigare hade Akademiska bokhandeln sålts ut, leksaksavdelningen sköts av utomstående, liksom också sport- och elektronikavdelningen.

Stockmanns näthandel utvecklas, men enligt bedömare var varuhuskoncernens ledning alltför trög i starten när det gäller handeln på nätet.

En fråga som oundvikligen kommer upp är huruvida Stockmann borde avstå från att äga väggar helt och hållet, sälja sina fastigheter och få skulderna bortbetalda?

Eller borde Stockmann hyra ut försäljningsyta till utomstående företagare, såsom svenska NK har gjort?

Bägge frågorna ger väl ändå samma svar: Då är Stockmann inte längre Stockmann.

Läs mera:

”K-G Bergh orsakade stor skada när han sålde sina Stockmannaktier” - veteranplacerare förargar sig i Kauppalehti

Kaj-Gustaf Bergh sålde alla sina aktier i Stockmann trots att han fortfarande är styrelsemedlem i bolaget. Enligt Kauppalehti orsakade försäljningen panik bland övriga aktieägare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes