Hoppa till huvudinnehåll

Bara Stenmark och Maier före – Tomba fick sällskap av Hirscher

Marcel Hirscher firar.
Marcel Hirscher befäster sin position som den alpina konungen. Marcel Hirscher firar. Bild: imago/Eibner Europa/All Over Press Marcel Hirscher

Marcel Hirscher fortsätter marschera in bland den alpina skidsportens största genom tiderna. I Zagrebs slalom tog österrikaren världscupseger nummer 50, vilket endast tre män mäktat med tidigare.

Hirscher låg tvåa efter öppningsåket men passerade landsmannen Michael Matt i den andra omgången. Segermarginalen var till slut fem hundradelar.

Norges Henrik Kristoffersen var snabbast av alla i det andra åket men lyckades inte förbättra sin placering och slutade trea. Avståndet till Hirscher var elva hundradelar.

För Hirscher var segern hans 50:e i världscupen – ett saldo endast tre herrar kan matcha.

”Svårt att ta in”

Den italienska eleganten Alberto Tomba kom upp i jämnt 50, den österrikiske fartfantomen Hermann Maier i 54 och svenske legendaren Ingemar Stenmark i hisnande 86.

– Det är svårt ta in, men för mig är det unikt. Det är inte så många åkare som gjort det innan, så jag är en av de lyckliga nu, säger Hirscher till SVT Sport.

Hirscher leder den totala världscupen med nästan hundra poängs marginal till Kristoffersen. I slalomcupen är luckan till norrmannen 59 poäng.

Hirscher har chans att passera Tomba när herrarnas världscup fortsätter med storslalom i Adelboden på lördag.

Antal världscupsegrar:

1. Ingemar Stenmark 86
2. Hermann Maier 54
3. Alberto Tomba 50
3. Marcel Hirscher 50
5. Marc Girardelli 46
6. Pirmin Zurbriggen 40