Hoppa till huvudinnehåll

Finland får bara en liten släng av Centraleuropas stormkaos - att tala om oväder låter överdrivet säger meteorolog

Stormen Eleanor slår upp en våg över en bil i Storbritannien.
Stormen Eleanor slår upp en våg över en bil i Storbritannien. Stormen Eleanor slår upp en våg över en bil i Storbritannien. Bild: AFP / Lehtikuva stormar,Storbritannien

Vinterstormen Eleanor har skapat kaos och förödelse på många håll i Västeuropa. Stormen påverkar också vädret i Finland, enligt Meteorologiska institutet.

I Storbritannien och Irland och delar av Centraleuropa har Eleanor härjat ordentligt, med flera dödsoffer och stora materiella skador som följd.

Stormen har orsakat störningar i flygtrafiken som har märkts också i Finland.

Men för Eleanor med sig busväder också till oss?

Bara via vissa omvägar, svarar jourhavande meteorolog Anniina Valtonen på Meteorologiska institutet.

- Det är lite komplicerat. Nordost om Eleanor ligger ett lågtryck som når oss under natten till fredag. Eleanor är på sätt och vis ett litet delcentrum som tar i vårt lågtryck och förstärker det.

Några liknande stormscener som de från Irland och Storbritannien eller Centraleuropa får vi ändå inte här.

- Det vi får, ja, inte kan man kalla det en storm för det kommer inte ens några stormvindar. Det är mera som ett oväder men också det låter lite överdrivet, säger Valtonen.

Lågtrycket rör sig över Finland under helgen från sydväst till nordost, och för med sig allt från regn till snö. I norr kan det snöa till och med 20 centimeter under helgen.

Det är också blåsigt, men särskilt hårda vindar handlar det inte om. Till havs kan vindstyrkorna ändå nå 20 meter per sekund i byarna under natten mellan lördag och söndag.

Ingen vinterkyla trots allt?

Det har utlovats vinterväder med minusgrader och till och med sol i hela landet till nästa vecka. "Nu kommer januarikylan - solen visar sig på söndag", löd Svenska Yles rubrik i går.

Betyder Eleanor och hennes kompislågtryck att vintervädret i fara?

Nej då, säger Anniina Valtonen.

- På söndag när lågtrycket drar mot Ryssland vänder luftströmmen till norr. Det blir kallare, det blir minusgrader i hela landet. På måndag börjar sedan ett högtryck sträcka sig mot Finland, och det för med sig kallt väder. Våra prognoser innehåller fortfarande torrare, kallare och till och med soligt väder, försäkrar Valtonen.

Läs mera:

Häftig vinterstorm i Europa - snart kallare än på Mars i USA

Vinterstormen Eleanor har krävt minst fyra människors liv på olika håll i Västeuropa. Samtidigt har över tio människor omkommit i extrem köld i USA.

Läs mera:

Vinterstormarna i USA och Centraleuropa kan försena flyg också i Finland - "I vinden kunde man inte öppna bagageluckorna"

Både USA och Centraleuropa har drabbats av vinterstormar med hårda vindar och snökaos. Tusentals flyg är inställda och förseningar är möjliga också på flyg till och från Finland.