Hoppa till huvudinnehåll

Köksmästarförening ska utveckla matkulturen i Raseborg och fånga upp nya kockar

En bild på sju män som har startat en förening för köksmästare. De sitter runt ett bord och ler mot kameran. I bakgrunden finns ett fönster.
På bilden är nästan alla föreningens medlemmar samlade. Från vänster sitter Samuel Mikander, Kenneth Löfberg, "Weccu" Weckström, Niko Tuominen, Hasse Lundström, Uffe Wadenström och Micke Kokkonen. En bild på sju män som har startat en förening för köksmästare. De sitter runt ett bord och ler mot kameran. I bakgrunden finns ett fönster. Bild: Yle/ Anna Björkqvist köksmästare,Raseborg,Västnyland,traktör,restauranger,förening,Weccu Weckström

I Raseborg har åtta köksmästare startat en egen köksmästarförening. De vill samarbeta för att utveckla matkulturen i Västnyland och locka unga till branschen.

I nuläge finns det köksmästare från Fiskars, Karis, Pojo, Svartå och Ekenäs i föreningen men fler medlemmar är välkomna.

Föreningen startades som en fortsättning på konceptet 7 köksmästare som KW:s krögare Ulf "Uffe" Wadenström startade.

- Tanken med 7 köksmästare var att vi tillsammans gör middagar så som utomlands där stora dyra köksmästare flyger runt världen, säger han.

Då tog Wadenström kontakt både med köksmästare han kände och inte kände i Raseborg.

Bild på sju krögare som har ordnat en middag. I bakgrunden syns dukade bord.
7 köksmästare har ordnat middagar runtom i Raseborg på olika restauranger. Här är de på Kuparipaja i Fiskars. Från vänster Micke Kokkonen Köttkontrollen, Kenneth Löfberg Åminne gård, Hasse Lundström GH-klubben, Emmi Retva Wärrsy, ”Weccu” Weckström Kuparipaja, Niko Tuominen Svartå slott och Uffe Wadenström KW. Nästa middag ordnas i april. Bild på sju krögare som har ordnat en middag. I bakgrunden syns dukade bord. Bild: Privat köksmästare,Raseborg,Västnyland,förening,köksmästarna i Raseborg

Tillsammans började de ordna middagar som blev väldigt populära. Sakta men säkert växte tanken på en förening fram.

- Det växte fram ett behov av en sådan. Plus att vi vill slå ett slag för regionen och för restauranger och matkultur överlag, säger Wadenström.

Föreningen har redan börjat fundera på olika evenemang.

Wadenström nämner restaurangveckor där restauranger i Raseborg kan erbjuda några rätter till ett billigt pris. Ett annat förslag är att ordna en restaurangmarknad på torget i Karis eller Ekenäs.

Locka fler unga till branschen

Ett annat mål som föreningen har är att råda bot på det dalande intresset för restaurangbranschen.

- Vi vill få ungdomar och kockar intresserade av att jobba här. De behöver inte åka till Stockholm eller Island. Eller som Uffe sade kan de åka dit en stund. Sedan får man gärna komma tillbaka och jobba här.

- Tanken är att lyfta fram våra ställen och visa hur vi jobbar, säger Hasse Lundström som är ordförande för föreningen.

Axxell i Karis
Föreningen vill locka unga kockar att prestera bra och att jobba i regionen. Axxell i Karis Bild: Yle/Maria Wasström axxell i karis

Föreningen vill dessutom ge en morot till de som studerar på kocklinjen i Axxell i Karis. Varje år ska de dela ut ett stipendium.

- På det viset syns vi också i yrkesskolan och vi hoppas att vi får till ett bra samarbete, säger Wadenström.

Han passar på att berömma tv-kocken Micke Björklund för det arbete som han gör i Axxell.

Vill besöka högstadier

Wadenström skulle även vilja att människor från branschen besöker högstadier och berättar om sitt arbete.

I dag besöker högstadieeleverna gymnasier och yrkesskolor för att ta reda på vart de ska söka sig efter grundskolan.

- Varför skulle vi inte kunna gå in i skolor och berätta om hur roligt vi har det. Det är en speciell bransch men den ger mycket då man är rätt person och tycker om att jobba, säger Wadenström.

Varken Wadenström eller Lundström vill sticka under stolen med att köksmästararbetet kan innebära mycket jobb. Men det ger också belöning för mödan.

- En tung dag med mycket gäster som slutar med att gästerna tackar är det som ger den sista lönen, säger Wadenström.

Företagarna tycker inte egentligen att kockrollen är tyngre än något annat arbete.

- Naturligtvis ska du som kock eller servitör vara färdig att springa lite, säger Wadenström.

- Många kan förstås ha svårt att acceptera att man ska jobba på veckoslut när kompisar är lediga, säger Lundström.

Krögare Hans Lundström på Knipan.
Föreningens ordförande Hasse Lundström driver Knipan om somrarna. Krögare Hans Lundström på Knipan. Bild: Yle/Anna Björkqvist Ekenäs,Raseborg,restaurang knipan

Wadenström tror att intresset för kockbranschen har minskat en aning på grund av att tv-programmen inte alltid ger en rättvis bild av jobbet.

- På tv kan det se lite för fint ut i vissa sammanhang. Det försvinner folk och så finns det även de som aldrig söker sig till branschen, säger Wadenström.

- Det gäller inte bara i Raseborg utan i hela landet. Det är svårt att hitta bra kockar, säger Lundström.

Föreningen ska bredda kunskapen

Förutom att locka unga till branschen och ordna evenemang sinsemellan ska köksmästarna också få nytta av varandras kunskap.

- Branschen går hela tiden framåt och det kommer nya tekniker och råvaror. Det är inte alltid som vi hinner resa runt världen. Att ens åka till Helsingfors och äta kan vara svårt, säger Wadenström.

Gula och röda tomater.
Arkivbild. Köksmästarnas förening vill ge branschen synlighet genom samarbete med skolor. Gula och röda tomater. Bild: Yle/Tove Virta rekoutdelning,Ekenäs

I Raseborg finns det bra med variation i maten bland restaurangerna. En del sysslar med så kallad fine dining medan andra är vad Uffe kallar lågtröskelrestauranger.

- Vi har Svartå slott som har blivit röstad till Finlands tionde bästa restaurang i White collar guide, säger Wadenström.

- Vi har allt från fine dining-restaurangerna, som är bland toppen i Finland, till sådana som har andra priser och andra råvaror, tillägger han.

I nuläge tycker köksmästarna att det finns tillräckligt med kunder för alla.

Hurudan är restaurangkulturen i Västnyland?

- Den stiger hela tiden. För fem-tio år sedan var det bara vissa helger men nu går man ut också på vardagar, säger Lundström.

Han tror att intresset för restaurangbranschen och större synlighet har gjort att allt fler går ut. Som exempel nämner han kocklandslaget.

- I Finland går människor mera ut och äta. Du unnar dig själv mera och far ut och äta med kompisar, säger Wadenström.

Matportion med bl.a. fisk och sparris.
Arkivbild. För att fira föreningen och samla in pengar ordnar köksmästarna en gala. Matportion med bl.a. fisk och sparris. Bild: Jaani Lampinen / YLE kockar,restauranger,sparris,tallrikar,fine dining

Samtidigt lagar människor mera fin mat hemma. Intresset för mat har ökat, konstaterar Wadenström.

- Numera köper man kanske hem ett finare köttstycke och provar lagar men sen vill du också gå ut på restaurang och prova hur det smakar när en riktig kock lagat det, säger Wadenström.

Gala ska fira föreningen

För att fira föreningen ordnar köksmästarna en gala.

På galan kommer de att laga minst tio rätter och intäkterna går till föreningen. En gala har redan ordnats i Fiskars men det behövs mera pengar.

- Det behövs för att hålla föreningen i skick och för att vi eventuellt ska kunna stöda ungdomar och ge kockstipendiet.

Det är redan klart att tio euro av varje såld galamiddagsbiljett doneras till en organisation som sysslar med uppsökande ungdomsverksamhet i Raseborg.

Restaurangerna säljer från 20 till 30 biljetter per restaurang och galan ordnas den 10 februari på Hotel Sea Front i Ekenäs.

Nu börjar föreningens planering. Ett av de första stegen är att skapa en Facebook-sida där alla medlemmars restauranger finns samlade.

Artikeln uppdaterades 4.1.2018 kl 22.07 med att galan ordnas på Hotel Sea Front i Ekenäs