Hoppa till huvudinnehåll

Parodi, krig och Mario Kart – Tourens kaoslopp risas rejält

Jens Burman omkull på upploppet, Tour de Ski 2018.
Till och med på upploppet ramlade åkare omkull, här Sveriges Jens Burman. Jens Burman omkull på upploppet, Tour de Ski 2018. Bild: Lehtikuva Tour de Ski

Värsta loppet jag gått, säger Martin Johnsrud Sundby. Ett skämt, konstaterar Marcus Hellner. Herrtävlingen på Tour de Ski var en stor arrangörsmiss – men det brister även i respekten mellan åkarna, menar Kusti Kittilä.

Drösvis med brutna stavar, en hel del kollisioner och vurpor. Och svidande kritik.

Dagens herrtävling över 15 kilometer med fri teknik på Tour de Ski var en minst sagt rörig tillställning. Efter onsdagens stormväder i Oberstdorf flyttades loppet till en annan, kortare banslinga som med facit i hand inte lämpade sig för en masstart.

Redan damernas 10 kilometer innehöll en del olyckor – och när herrarna gav sig iväg brakade det loss ordentligt. Inte värdigt världscupen, summerade arga åkare efteråt.

– Det var ju ett skämt. Jag försökte bara ducka vurpor, det handlade lika mycket om att ta sig i mål helskinnad som att åka bra, säger svensken Marcus Hellner till SVT.

– Det var kaos. Jag tror det var rekord för antal fall i en tävling i alla fall. Folk flög hit och dit, fortsätter landsmannen Oskar Svensson.

Masstart i Tour de Ski 2018.
För många åkare på för smal och lättåkt bana. Masstart i Tour de Ski 2018. Bild: EPA / All Over Press Tour de Ski

– Det var en parodi, säger Daniel Rickardsson enligt Expressen. Jag föll två gånger, vred sönder ena pjäxan. Det var nog det värsta jag varit med om.

Slalom runt bananskal

Banan var för smal och lätt för 67 deltagande herråkare och de flesta var inblandade i åtminstone en incident. Arrangemangen var bristfälliga.

– Det var lite som att spela Mario Kart och försöka komma runt bananskalen, summerar Sjur Röthe till VG.

– Det är kanske det värsta loppet jag har gått. Det var helt kaos, säger i sin tur Martin Johnsrud Sundby.

Emil Iversen kramas om efter seger, Tour de Ski 2018.
Norge tog en dubbelseger genom Emil Iversen och Sindre Björnstad Skar. Emil Iversen kramas om efter seger, Tour de Ski 2018. Bild: EPA Tour de Ski,Emil Iversen

Sundbys och Röthes norska landsman Niklas Dyrhaug kämpade på ett bra tag med en skida.

– Jag var bakom fallet, försökte hoppa förbi och trodde att jag klarade det men när jag kom förbi stod jag där med två knäckta skidor och en stav. Jag knäckte båda skidorna rätt av. Det var mer ett krig än ett skidlopp, säger Dyrhaug till Aftonbladet.

”Brister i respekten”

Tävlingen var viktig för flera åkare med tanke på kampen om OS-platser, bland annat för de deltagande finländarna Ari Luusua (37:a), Antti Ojansivu (59:a) och Kusti Kittilä (66:e).

Men någon heltäckande bild om styrkeförhållandena går inte att skissa upp efter kaosloppet.

– Det fanns inget vett i det där. Inte borde man släppa männen på en sådan där bana. Då man bara skidar slätt blir det inga skillnader, säger Ojansivu till STT.

– Åkarna respekterade inte varandra, konstaterar Kittilä enligt Iltalehti. Väldigt fräcka och tokiga tilltag. Man åkte på varandras stavar och skidor hela tiden. Jag har kört masstarter på somrarna (på terrängcykel) – där respekterar man varandra mer.

Kusti Kittilä, Tour de Ski 2018.
Kusti Kittilä lägger en del av skulden på åkarna själva. Kusti Kittilä, Tour de Ski 2018. Bild: Lehtikuva Tour de Ski,Kusti Kittilä

Kittilä tappade skidan och bröt staven i oredan, Ojansivu skidade ett par kilometer med bara en passlig stav. Den enda finländaren som klarade sig utan olyckor var Luusua.

Han var 37:a över mållinjen – men bara 14 sekunder bakom vinnaren Emil Iversen. De 25 främsta låg inom tio sekunder.

– En hal lappländare simmar smidigt i luckorna och klarar av att väja, flinar Luusua i C Mores intervju.

Tävlingschef: Inget skämt

Luusua kallar ändå loppet i sin helhet för ett skämt – precis som de flesta övriga.

Riktigt alla håller ändå inte med – till exempel det internationella skidförbundets (Fis) tävlingschef Pierre Mignerey.

– Jag skulle inte säga att det var ett skämt, men är medveten om att banan var platt, säger Mignerey till SVT.

Tour de Ski fortsätter för herrarnas del på lördag med en ny masstart över 15 kilometer, denna gång med klassisk teknik i Val di Fiemme.

Läs mera:

Kaotiskt lopp i Oberstdorf – Iversen hölls på benen och vann

Det var en bedrift att klara torsdagens masstart i Tyskland utan missöden. Ovanligt många skidåkare gick omkull, åkte på varandra, bröt stavar och tappade skidor.