Hoppa till huvudinnehåll

Patria renoverar försvarets robotbåtar

En robotbåt i Hamina-klassen på Finska viken, maj 2017.
En robotbåt i Hamina-klassen på Finska viken, maj 2017. En robotbåt i Hamina-klassen på Finska viken, maj 2017. Bild: YLE/Thomas von Boguslawski Finlands försvarsmakt,Finlands marin,Finska viken,robotbåt,Hamina-klass,marinen

Patria har undertecknat ett avtal om att grundrenovera försvarsmaktens robotbåtar i Hamina-klassen.

Renoveringen är en del av försvarets miljardprojekt Flottilj 2000 som avser att garantera försvarsförmågan till havs efter att minfartygen Uusimaa och Hämeenmaa, samt de fyra äldre robotbåtarna i Rauma-klassen, tas ur bruk kring år 2025.

Bland annat ska robotbåtarna i Hamina-klassen moderniseras med nya sjörobotar.

Avtalet om renoveringen är värt 170 miljoner euro och arbetet med att uppdatera robotbåtarna motsvarar 300 personarbetsår.

Patria har tidigare bland annat renoverat försvarets robotbåtar i Rauma-klassen.

Läs mera:

Marinens miljardprojekt: En helt ny fartygsklass

En av marinens dyraste strategiska anskaffningar, som ska möjliggöra helt nya insatser till havs. Så kan man sammanfatta projektet Flottilj 2020. Finland bygger nya, större örlogsfartyg då flera äldre, mindre fartyg ska tas ur bruk.

Korrigering 5.1.2017: Flottilj 2020 rättades till Flottilj 2000.