Hoppa till huvudinnehåll

Polisen utreder fall av bitcoinbedrägeri: Det handlar om betydande summor

En bild av ett mynt med bitcoinmotiv och en låga och gnistor som flyger.
Finländsk person förlorade betydande summor när bitcoinbedragare tog kontakt. En bild av ett mynt med bitcoinmotiv och en låga och gnistor som flyger. Bild: Mostphotos kryptovaluta,Bitcoin

En finländsk person har blivit lurad på stora summor i samband med köp av virtuella valutan bitcoin. Polisinrättningen i Västra Nyland har börjat utreda fallet.

Värdet på bitcoin har ökat på senare tid. Samtidigt har även bedragare sett en möjlighet att slå till.

Det fall som polisen nu utreder har sin början i ett telefonsamtal från England. En person blev uppringd av ett utländskt företag som meddelade att de kan hjälpa till vid köp av den virtuella valutan bitcoin.

Spionprogram installerades

Personen blev intresserad och gick med på anbudet.

Efter en tid bad företaget att få installera ett program på den målsägandes dator för att underlätta handeln.

- Nu verkar det som om det program som installerades på dator var ett spionprogram. Med hjälp av det tömde företaget personens konto, säger kriminalkommissarie Jukka Paasio vid Polisinrättningen i Västra Nyland.

Paasio är undersökningsledare för fallet. Han vill inte säga hur mycket pengar företaget kom över.

- Men det handlar om en väldigt betydande summa, säger Paasio.

Är det möjligt att få pengarna tillbaka?

- Det verkar vara svårt. Dådet har genomförts på ett sätt som inte lämnar spår. Kriminella aktörer på nätet är bra på att dölja sina spår, säger han.

Misstänksamhet på sin plats

Utredningen har nyss inletts och det är sannolikt det första fallet i Finland. I både Sverige och Norge har fall med bitcoinbedragare uppmärksammats nyligen.

Kriminalkommissarie Jukka Paasio uppmanar människor att vara försiktiga när obekanta personer ringer upp och vill göra affärer med en.

Det lönar sig att vara kritisk och fråga om det lockande erbjudandet kan vara sant.

- Det är bättre att vara lite misstänksam än att tro på allt, säger Paasio.

Polisen har idag publicerat mer information om fallet. Offret är en äldre kvinna som har förlorat tiotusentals euro. Brottet utreds som grovt bedrägeri.

Artikeln har uppdaterats med uppgifter om offret samt brottsrubriceringen.

Läs mera:

Bitcoin-kväll lockade stor publik i Helsingfors - intresset för kryptovalutan växer

Bitcoin har nått nya rekordnivåer, och många köper av den digitala valutan i tron att den ska bli värd mer snart. Experter varnar ändå för att det är mycket riskabelt att investera i bitcoin - åtminstone på kort sikt. Tekniken bakom bitcoin har samtidigt stor potential.