Hoppa till huvudinnehåll

Stor nätbutik för böcker köper Borgåföretag

Två högar med böcker, i den främre högen är böckerna öppna.
Två högar med böcker, i den främre högen är böckerna öppna. Bild: Mostphotos Böcker,book,books,Bok

Företaget Booky.fi har köpt upp Porvoon Kirjakeskus i Borgå. Porvoon Kirjakeskus är en stor aktör inom boklogistiken i Finland.

Affären gjordes den 3 januari och innebär att Porvoon Kirjakeskus blir en del av Booky Group. Enligt Booky vill man på det här sättet förstärka sitt serviceutbud och sin konkurrenskraft inom bokbranschen.

Porvoon Kirjakeskus är en märkbar aktör på boklogistikmarknaden och samarbetar bland annat med Adlibris.

– Köpet av affärsverksamheten stärker vår position inom partihandeln av böcker samt inom försäljningen av biblioteksböcker och läromedel, säger Bookys huvudägare Antti Ypyä i ett pressmeddelande.

Verksamheten fortsätter som förr

Vd Jari Hyle på Porvoon Kirjakeskus säger att han är nöjd med att den nya ägaren har ett starkt logistiskt kunnande och är ivrig på att utveckla bokaffärsverksamheten.

Samtidigt växer Bookys sammanlagda omsättning till ungefär 55 miljoner euro. Mängden anställda ökar till närmare 200.

Företagens verksamhet fortsätter som förut. Möjliga förändringar förverkligas stegvis.

Porvoon Kirjakeskus är en logistikcentral för böcker som finns i Borgå. Företaget grundades 2011 då WSOY Kirjakeskus bolagiserades.

Läs mera:

Miljontals böcker väntar på läsare i Borgå

Bokstaden Borgå lever och mår bra, åtminstone då det gäller logistiktjänster. Företaget Kirjakeskus förvarar och hanterar årligen omkring tio miljoner böcker i sitt enorma lager på industriområdet i Östermalm.