Hoppa till huvudinnehåll

Västerledens bussfiler ges över åt ekobilar - västmetron har tömt motorvägen på bussar

Bussfilen från Hanaholmen, riktning Helsingfors.
Bussfilen från Hanaholmen i riktning Helsingfors får en ny användning från och med 8 januari 2018. Bussfilen från Hanaholmen, riktning Helsingfors. Bild: Yle / Ted Urho Västerleden,kollektivtrafik,motorvägar

Lastbilar, skåpbilar och personbilar med låga utsläpp ska få använda bussfilen på Västerleden på en sträcka mellan Kägeludden och Helsingfors centrum från och med måndag.

Mängden bussar på Västerleden har minskat radikalt efter att matartrafiken till metron körda igång på onsdag. Därför inleds ett försök där en kort sträcka av Västerledens bussfiler får ny användning.

Förändringen gäller bussfilerna mellan Kägeludden och Sundholmen på vägen in mot Helsingfors.

På vägen ut från stan mot Hangö gäller förändringen bussfilerna från Drumsö till Kägeludden.

- På den här sträckan ligger bussfilerna till största delen precis vid motorvägen. På Esbosidan efter Kägeludden går bussfilerna på ramper skilt från motorvägen och där vill vi inte ha tung trafik. Det lönar sig inte heller för vanliga bilister att köra där eftersom det blir en omväg, säger Sami Mankonen på NTM-centralen i Nyland.

karta över drumsö
I riktning mot Helsingfors får bussfilerna en ny användning från Kägeludden till Sundholmens avtag. I riktning mot Hangö gäller förändringen från Lemisholmens avtag på Drumsö till Kägeludden. karta över drumsö Drumsö

Från och med måndag 8.1.2018 ska bussfilerna få användas av lastbilar, skåpbilar och personbilar vars specifika utsläpp är mindre än 80 g koldioxid per kilometer.

Det är polisen som övervakar bussfilerna. Polisen kan se vilka bilar som har låga utsläpp genom att kontrollera registernumret.

Tiina von Martens intervjuade Sami Mankonen.

Läs mera:

Lugnt men lite trångt när Esbobussar slutade gå till Helsingfors

Västerleden. Det är onsdag morgon, klockan är sju. Trafiken löper på som vanligt i bägge riktningar, med ett undantag: det är helt tomt i bussfilen.

Läs också