Hoppa till huvudinnehåll

Wengs nobb efter fallet väckte förvåning – Pärmäkoski: ”Man måste hållas på benen”

Krista Pärmäkoski gratulerar Ingvild Flugstad Östberg, Tour de Ski 2018.
Ingvild Flugstad Östberg fick en kram av Krista Pärmäkoski – men inte av Heidi Weng. Krista Pärmäkoski gratulerar Ingvild Flugstad Östberg, Tour de Ski 2018. Bild: EPA Tour de Ski,Ingvild Flugstad Østberg,Krista Pärmäkoski

Heidi Wengs beteende gentemot landsmaninnan Ingvild Flugstad Östberg höjde ögonbryn i målfållan efter Tour de Skis femte etapp i Oberstdorf. Krista Pärmäkoski bättrade på sina aktier – medan Laura Mononen åker hem.

Två norskor har varit i en klass för sig på Tour de Ski hittills: Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng. Även på dagens 10 kilometer fritt gjorde de upp om segern i en spurtstrid – som slutade snöpligt för Weng.

Weng ramlade omkull på upploppet på eget bevåg och korsade till slut mållinjen som elva. Hon tappade samtidigt värdefulla bonussekunder med tanke på sammandraget.

Efter målgång gick vinnaren och totalledaren Östberg fram till Weng för att trösta henne, men blev nobbad.

– Det är supertråkigt. Jag försökte gå fram till Heidi men insåg att hon är väldigt ledsen. Jag är glad att det inte var jag som åkte i vägen för henne, säger Östberg till NRK.

Heidi Weng faller på upploppet, Tour de Ski 2018.
Heidi Weng föll – Ingvild Flugstad Östberg vann. Heidi Weng faller på upploppet, Tour de Ski 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Tour de Ski,Ingvild Flugstad Østberg,Heidi Weng

En irriterad Weng försvann från målområdet utan att ge intervjuer, men svarade på reportrarnas frågor en timme senare.

– Det enda jag kände när jag kom i mål var att det var jättepinsamt. Det var kanske det som var tråkigast, att jag tyckte det var pinsamt, säger Weng till Dagbladet.

– Jag hade inte tagit emot tröstande ord från någon. Jag hade bara lust att vara i fred. Det får man ha ibland, för där och då var jag väldigt generad.

Pärmäkoski ger upp segerkampen

Östberg leder nu Touren med 57 sekunder till godo på Weng – men tror inte hon kan stå emot förra vinterns etta under de två avslutande tävlingarna i Val di Fiemme på helgen.

– Det är ”Wenger'n”, svarar Östberg på VG:s fråga om vem som vinner. Vi kan bevara spänningen lite till, men Heidi har två fantastiska etapper framför sig. Jag får bara ge järnet.

Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Östberg, Krista Pärmäkoski, tour de Ski 2018.
Krista Pärmäkoski slog sig in i topp-3 bakom Maiken Caspersen Falla (t.v.) och Ingvild Flugstad Östberg. Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Östberg, Krista Pärmäkoski, tour de Ski 2018. Bild: EPA Tour de Ski,Ingvild Flugstad Østberg,Krista Pärmäkoski,Maiken Caspersen Falla

Krista Pärmäkoski kvitterade ut en pallplats tack vare Wengs fall. Pärmäkoski var 3,2 sekunder bakom Östberg och 1,3 bakom tvåan Maiken Caspersen Falla.

– I princip var det ju en fjärdeplats, men man måste hållas på benen, påminde hon med ett skratt i Yles intervju efteråt.

Pärmäkoski fortsätter som fyra i sammandraget, dryga två minuter bakom Östberg. Hon knappade in avståndet till trean Jessica Diggins från USA till 12,5 sekunder.

– Om topplaceringarna kämpar jag inte längre, men nog om tredjeplatsen. Nog är en podiumplats alltid en podiumplats, säger Pärmäkoski som var tvåa i fjol.

Mononen hoppar av

Pärmäkoski skuggas närmast av Kerttu Niskanen, som ligger en knapp halvminut bakom sin landsmaninna. Laura Mononen hittas på en 16:e och Aino-Kaisa Saarinen på en 26:e placering.

För Mononen, som inte funnit toppformen i vinter, tar dock Touren slut här.

– I dag kändes det bra, det går åt rätt håll. Det harmar alltid att avbryta, men med tanke på framtiden är det vettigt, säger Mononen till STT.

Av norskorna väljer dagens tvåa Falla samt Silje Öyre Slind och Tiril Udnes Weng att åka hem. Touren fortsätter med 10 kilometer klassiskt i Val di Fiemme på lördag.

Läs mera:

Pärmäkoski på pallen – Weng föll på upploppet

Krista Pärmäkoski klev in bland de tre bästa i Oberstdorf då Heidi Weng tappade balansen i spurtstriden mot Ingvild Flugstad Östberg.