Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: Pitch Perfect 3 – alla goda ting är tre

Barden Bellas står på en scen och människor i publiken höjer händerna.
Och så lyfter ni alla era händer och ropar Yeah! Barden Bellas står på en scen och människor i publiken höjer händerna. Bild: � Universal Pictures Pitch Perfect 3

De unga kvinnorna i a cappella-gruppen The Bellas har lämnat college och tagit steget ut i den ”verkliga” världen. Men särskilt verklighetstrogen kan man inte kalla filmen. Det här är överdrift i kubik och väldigt underhållande.

Pitch Perfect-filmerna handlar om en grupp a cappella sjungande unga kvinnor. När vi först mötte The Bellas, eller Barden Bellas, i Pitch Perfect 2012 hade de just börjat college, i del 2 (som kom 2015) försökte de vinna a cappella världsmästerskapet och nu i del 3 går det mesta helt överstyr.

Redan filmens inledning med Bellas på en lyxbåt, kryddat med skumma typer och en enorm explosion ger en tydlig signal vartåt det barkar. Åt skogen.

Men det är roligt (nästan) hela vägen.

Pitch Perfect 3 gör det klart att man inte tar sig själv på alltför stort allvar. Därför brer man på och överdriver allt man kan. Om det här nu är sista gången vi möter Bellas, så gör man allt för att det skall bli en grande finale.

Vad gäller själv handlingen så finns det alltså en del suspekta typer med tvivelaktiga avsikter, en virrig turné i Europa, krångliga fadersförhållanden som skall redas ut, en riff-off, väl koreograferade sång- och dansnummer och så förstås en tävling.

Gail (Elizabeth Banks) går ut från ett flygplan, tätt bakom henne kommer John (John Michael Higgins).
Nej, de här är inte de skumma typerna, Gail (Elizabeth Banks) och John (John Michael Higgins) försöker göra en dokumentär om The Bellas. Gail (Elizabeth Banks) går ut från ett flygplan, tätt bakom henne kommer John (John Michael Higgins). Bild: Universal Pictures Pitch Perfect 3,Elizabeth Banks,John Michael Higgins

Gänget samlas igen

Vuxenlivet blev inte riktigt vad medlemmarna i Bellas hade tänkt sig. Beca (Anna Kendrick) säger upp sig från sitt jobb på ett skivbolag (det är ett nedvärderande jobb), medan Fat Amy (Rebel Wilson) inte heller har så värst stor framgång (hennes Fat Amy Winehouse-imitation vill inte riktigt ta fart). Och de andra medlemmarna i The Bellas är likaså missnöjda med sina jobb (och liv).

Fat Amy (Rebel Wilson) sitter och kramar om en nedslagen Beca (Anna Kendrick).
Fat Amy (Rebel Wilson) vet alltid när Beca (Anna Kendrick) behöver en rejäl kram. Fat Amy (Rebel Wilson) sitter och kramar om en nedslagen Beca (Anna Kendrick). Bild: � Universal Pictures Pitch Perfect 3,Rebel Wilson,Anna Kendrick

Därför är de alla genast med på att återupprätta The Bellas och ge sig ut på en turné i Europa för att underhålla amerikanska soldater.

Det gör de tillsammans med ett countryband, en grupp hiphoppare och ett rockband som gör det klart för Bellas att de alla är ”riktiga” musiker till skillnad från Bellas som ”bara” sjunger.

Och tävlingen, för det finns alltid en tävling när The Bellas är i farten, den som gör bäst ifrån sig under turnén får jobba med dj Khaled (som här spelas av dj Khaled själv).

Barden Bella kommer gående i bredd och drar sina kappsäckar efter sig.
Här kommer Bellas, ready for take off, och även en riff-off. Barden Bella kommer gående i bredd och drar sina kappsäckar efter sig. Bild: � Universal Pictures Pitch Perfect 3

Kompisfilm

Precis som i de tidigare filmerna är det bästa här skildringen av de unga kvinnornas vänskap. Det här blir ännu tydligare då de inte längre finns i skolmiljön utan är ute på äventyr.

Det här är med andra ord en ganska klassisk kompisfilm, en slags buddy movie, fast här handlar det om en grupp unga kvinnor istället för män.

Barden Bellas står tillsammans och ser glada ut.
Barden Bellas står tillsammans och ser glada ut. Bild: � Universal Pictures Pitch Perfect 3,Anna Kendrick,Rebel Wilson,Brittany Snow

När allt bara exploderar

Mitt professionella kritikeröga ser att The Bellas nu sjunger på sista versen. Det här konceptet håller inte i all evighet. Men i mitt hjärta är jag svag för de a cappella sjungande Bellas.

Pitch Perfect 3 må vara förutsägbart och fjantigt, kommersiellt beräknande med en enkel intrig som kryddas med ytterligheter och lite sentimentalitet.

Men när det hela också blir en bubblande rolig explosion av överdrift och fartfylld underhållning. En hyllning till vänskap och lojalitet, som här faktiskt inte alls känns påtvingad eller forcerad. Då spelar det liksom ingen roll längre.

The Bellas verkar på riktigt ha roligt när de sjunger tillsammans och jag har roligt med dem.