Hoppa till huvudinnehåll

Macron: Inga förutsättningar för Turkiet att bli EU-medlem

Turkiets president Erdogan och Frankrikes president Macron träffades i Paris.
Turkiets president Erdogan och Frankrikes president Macron träffades i Paris. Bild: LUDOVIC MARIN / POOL Emmanuel Macron,Recep Tayyip Erdogan

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att den politiska utvecklingen i Turkiet effektivt bromsar utvecklingen av relationerna mellan EU och Turkiet och att det inte kan bli tal om ett turkiskt EU-medlemskap i nuläget.

Macron sade efter mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Paris i dag att någon form av partnerskap kan komma på fråga, men inte mer än så.

- Vi har haft en ytterst uppriktig diskussion om detta. Jag skulle ljuga om jag sade att vi kan vända blad och öppna för nya kapitel, sade Macron på ledarnas gemensamma presskonferens.

Macron syftade på utvecklingen i landet efter kuppförsöket 2016 med massuppsägningar och gripanden av personer med påstådda kopplingar till predikanten Fethullah Gülen, som Erdogan anklagar för att ha stått bakom den misslyckade militärkuppen.

- Våra demokratier måste till fullo värna om rättsstatsprincipen, sade Macron.

Enligt Macron hade EU:s ståndpunkt om att terrorism måste bekämpas med demokratiska medel framförts under mötet.

Erdogan: Vi kanske tvingas fatta ett beslut

Turkiets sikte inför Erdogans besök i Frankrike var inställt på nystart i de ansträngda relationerna till EU.

Erdogan uttryckte sin irritation över att Turkiet tvingats vänta i EU-korridoren i ett halvt sekel - närmare bestämt har EU-medlemskapsprocessen pågått i 54 år.

– Detta är oerhört tröttsamt för oss. Detta kanske kommer att tvinga oss att fatta ett beslut, sade Erdogan utan att precisera vad han avser.

Erdogan försvarade också gripandena av exempelvis journalister med att dessa skapar grogrund för terrorism med sina skriverier.

Utöver människorättssituationen och rättssäkerheten i Turkiet tros mötet ha berört kriget i Syrien samt terrorism och handel.

Macron har kritiserats hårt på hemmaplan för att överhuvudtaget ha bjudit in Erdogan till Frankrike.

AFP, Reuters