Hoppa till huvudinnehåll

Sjönöden vid Österskär - gränsbevakningen sammanfattar hur räddningsinsatsen gick till

Räddningshelikopter hämtar patient.
Räddningshelikopter hämtar patient. Bild: Gränsbevakningsväsendet/Pasi Kettunen Gränsbevakningsväsendet,räddningshelikoptrar,sommarö2017

I onsdags hade en man med båt åkt från Utö på Skärgårdshavet och anmäldes vara försvunnen. Han efterspanades inom ett område som var cirka 2 500 kvadratkilometer. Utgångsläget var utmanande säger Gränsbevakningsväsendet i ett pressmeddelande.

– Sökområdet blev så stort eftersom man inte hade tillräckligt med information i början. Mannens bekanta hade ingen som helst kännedom om vart han hade varit på väg, berättar ledaren för efterspaningen, sjöräddningsledare Kristian Hermansson från sjöräddningscentralen i Åbo.

Situationen försvårades av att mannen hade avlägsnat sig från ön åtminstone fyra timmar innan sjöräddningscentralen fick larmet.

Många enheter larmades

I efterspaningarna deltog Gränsbevakningsväsendets övervakningsflygplan och sjöräddningshelikopter samt två båtpatruller och en bilpatrull.

Då sjöräddningscentralen i Åbo på onsdagen klockan 16.10 fick en anmälan via nödcentralen om en försvunnen man, larmades såväl en patrullbåt från Nagu sjöbevakningsstation som Dornier-övervakningsflygplanet från basen i Åbo.

– Till all lycka stod övervakningsflygplanet i aktionsberedskap. Flygplanet spelade en nästan oersättlig roll i den här efterspaningen, säger Hermansson.

Tack vare sin flyghastighet och goda övervakningsutrustning kan ett övervakningsflygplan granska omfattande områden bättre än en helikopter. Med ett flygplans värmekamera kan en försvunnen person ses på långt håll, även i mörker, skriver Gränsbevakningsväsendet.

Söktes både på land och till havs

Senare deltog sjöräddningshelikoptern från Åbo i efterspaningen. Enligt de första uppgifterna var det möjligt att den försvunna mannen skulle ha åkt mot Nagu, och en bilpatrull från Nagu sjöbevakningsstation gick därför igenom båtar i hamnarna runt ön för att hitta en båt med de kännetecken som den fått.

På begäran av sjöbevakningen försäkrade en polispatrull dessutom att mannen inte hade kommit hem till fastlandet.

Klockan 19.20 observerade övervakningsflygplanet en eld på Österskär. En patrullbåt från Kökars sjöbevakningsstation larmades för att ta reda på om det var fråga om den försvunna mannen.

Ytbärgare till ön

Efter att man fick veta att det var mannen firades ytbärgarna ner till ön från sjöräddningshelikoptern för att granska mannens hälsotillstånd. Eftersom han mådde bra transporterades han med patrullbåt till Nagu.

Enligt Gränsbevakningsväsendet är så här omfattande sökområden nuförtiden ovanliga till havs.

I de flesta fallen vet man vilken rutt den försvunna personen har planerat att ta. Ofta kan man också utnyttja telefonlokalisering.

Källa: Gränsbevakningsväsendet

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland