Hoppa till huvudinnehåll

Snökaos i östra Finland hotar elförsörjningen i tusentals hushåll - försvarsmakten bidrar med hjälp

En man sopar ner snö från sitt tak.
En man sopar ner snö från sitt tak. Bild: Lehtikuva snö,Kajana,Tak

Vädret kan bli en svår utmaning för infrastrukturen i östra Finland under helgen. Elbolagen befarar att det kan bli omfattande elavbrott och försvarsmakten har kallats in för att bidra med hjälpande händer och fordon.

Det finns redan nu 30 centimeter mera snö än vanligt på vissa håll i östra Finland. Till exempel i Puolango i Kajanaland visar linjalen ett snödjup på 79 centimeter, och mer lär det bli.

- På fredag faller blöt snö nästan hela dagen i Norra Karelen, Norra Savolax och Kajanaland. Temperaturen är kring noll grader, säger Yles meteorolog Anne Borgström.

Dessutom väntas nya snöfall på lördag.

Snön blir ett problem då den lägger sig på trädgrenar, så kallad upplega. Då kan det hända att grenarna lägger sig på elledningar med elavbrott som följd.

Vädret skiftar, med nya problem som följd

I Kajanaland är bedömningen redan nu att snöläget är allvarligt och försvarsmakten har kallats in för att hjälpa till där det behövs.

Försvaret har skickat sex bandvagnar till de värst utsatta kommunerna Suomussalmi och Hyrynsalmi för att underlätta transporterna i terrängen.

Kajanaland har lidit av en hel del elavbrott sedan före årsskiftet. Nu verkar det bli riktigt illa.

- Vi är beredda på att upp till 10 000 hushåll kan vara utan el den här helgen. Snöfallet tilltar och det verkar vara på väg åt det sämre hållet, säger Antti Parviainen, räddningschef i Kajanaland.

Räddningsverket meddelar att det är hög prioritet på att hålla i gång myndigheterna landsomfattande radionät Virve och möjligheten att ringa till nödcentralerna.

En mobil ledningsenhet har skapats för att leda räddningsverkets jobb i norra Kajanaland, och man har skaffat fram utrustning för att producera el och dela ut vatten vid behov.

Ungefär 150 elmontörer jobbar för heltryck för att hålla liv i elnätet i Kajanaland.

Snön ledde till elavbrott i Lappträsk.
Snön ledde till elavbrott i Lappträsk. Bild: Yle/Fredrika Sundén elledningar

På söndag blir det köldgrader och byig vind, vilket bådar både gott och ont för träd och elledningar.

- Vinden kan få snön att falla från trädgrenarna, men å andra sidan kan mindre träd knäckas av vinden, säger Anne Borgström.

Risk för laviner i norr

Snöfall och växlande temperaturer kan dessutom öka risken för snöskred i norra Finland.

Enligt Meteorologiska institutets lavinprognos finns det en ansenlig risk för laviner i områdena Ounas-Pallas, Ylläs-Levi, Luosto-Pyhä i Lappland och i Ruka i Norra Österbotten.

Varning för lavin
Skylt med texten "fara för snöskred" på finska. Varning för lavin Bild: Yle lavinfara

En ansenlig lavinrisk är den tredje högsta nivån på en femgradig skala. Meteorologiska institutets definition för ansenlig risk är att "spontana laviner är möjliga, av människor utlösta sannolika".

Nästa vecka utlovas uppehållsväder och minusgrader, vilket är gynnsamt åtminstone för elförsörjningen.

Sol på vintern.
Sol på vintern. Bild: Yle/Jonas Blomqvist vinter,vinterdag