Hoppa till huvudinnehåll

10 frågor om presidentens makt

Presidentti Carl Gustaf Emil Mannerheimin virkaanastujaiset.
Presidentti Carl Gustaf Emil Mannerheimin virkaanastujaiset. Bild: SA-kuva presidenter,makt,Risto Ryti,fortsättningskriget

Presidentvalet är det absolut populäraste valet i Finland om man ser till valdeltagande. Trots att finländarna är ivriga på att välja vem som (åtminstone i princip) leder landet är det knappast många som kan räkna upp presidentens uppgifter i dagens läge.

Har vi fel? Testa din egen kunskap genom att svara på våra 10 frågor.

1. Presidentens uppgifter definieras i grundlagen. Vilka av följande uppgifter är inte presidentens?

2. När riksdagen har antagit en lag ska den stadfästas av presidenten. Vad händer om presidenten inte stadfäster lagen?

3. Presidenten är alltid på jobb. Om hen ändå är förhindrad att utföra sina uppgifter kan de skötas av någon annan, vem?

4. När Finland blev republik 1919 ville man att presidenten skulle ha stor makt. I dag har makten begränsats en hel del. Från vilket år är den nuvarande grundlagen där bl.a presidentens makt definieras?

5. När en ny president har blivit vald finns det tydligt bestämt när och hur hen tillträder. När tillträder presidenten?

6. Vem kan bli president?

7. Presidenten kan i vissa fall ändra på domslut, hur?

8. Presidenten får en lön på 126 000 euro i året. Hur mycket skatt måste hen betala?

9. Hur inleder presidenten sitt nyårstal?

10. Hur många år i följd kan man vara president?

EDIT 15:50 9.1.2018: Det andra svarsalternativet till den första frågan har rättats. Tidigare stod det felaktigt att presidenten leder de möten där lagpropositioner görs men detta ändrades i och med den nya grundlagen. Numera är det statsrådet som leder mötena men presidenten som fortfarande stadfäster lagarna.
EDIT 11.50 25.1.2018: Det andra svarsalternativet till fråga 6 har rättats. Tidigare stod det att presidenten måste vara finsk medborgare, född i Finland, men det räcker om presidenten är född som finsk medborgare, var hen än är född.