Hoppa till huvudinnehåll

Bekant duo grejade bronset – ineffektiva Damlejon undvek ny förlust mot OS-konkurrent

Spelare framför Meeri Räisänens mål, Schweiz-Finland, januari 2018.
Meeri Räisänen släppte in tre puckar mot Schweiz. Spelare framför Meeri Räisänens mål, Schweiz-Finland, januari 2018. Bild: imago/Nordphoto/All Over Press Finlands damlandslag i ishockey,Meeri Räisänen

Med ett par minuter kvar såg Finlands damlandslag i ishockey ut att åka på en ny svidande förlust – trots tydlig spelmässig dominans. Men då slog Susanna Tapani till.

Damlandslaget i ishockey klassas allmänt som en av Finlands starkaste medaljkandidater i OS i Pyeongchang. Men den sista förberedande turneringen i Tyskland har rest en del frågetecken kring slagkraften.

I öppningsmatchen föll i och för sig självaste Kanada, som deltog med en juniorbetonad trupp, men förlusten mot Ryssland i match nummer två fällde Finland till bronskampen.

Där var en ny förlust nära.

Motståndaren Schweiz ledde med 3–2 när ett par minuter återstod, men vid tiden 58.34 kvitterade Susanna Tapani då Finland plockat ut målvakten Meeri Räisänen.

Och ett par minuter in i förlängning slog Tapani till igen. 24-åringen satte in 4–3-pucken framspelad av 20 år äldre Riikka Välilä – precis som i utjämningen. Finland knep därmed bronset.

Låg procent i avsluten

Finland vann skotten med klar marginal – men hade svårt att hitta nätmaskorna. Förbundskapten Pasi Mustonen har tidigare uttryckt sin oro över målskyttet och framför allt den bristande kvaliteten i avsluten.

– Total dominans i en match är ingen garanti för seger. Det här har oroat mig i 3,5 år, sade Mustonen till Yle Sporten efter den förra turneringen på hemmaplan där Finland slog Ryssland och Tyskland men föll mot Sverige.

Susanna Tapani skjuter, Finland-Ryssland.
Susanna Tapani ett viktigt målhot. Susanna Tapani skjuter, Finland-Ryssland. Bild: All Over Press / Jaakko Stenroos Susanna Tapani,Finlands damlandslag i ishockey

Bakom storfavoriterna USA och Kanada lär en handfull lag kämpa om bronspengen i stundande OS – förutom Finland och Schweiz också förra vårens VM-fyra Tyskland, samt Sverige och Ryssland som möts i turneringens final senare i kväll.

Schweiz är regerande OS-bronslag efter tredjeplatsen i Sotji 2014, där Finland åkte ut i kvartsfinal. Schweiziskorna har en medalj även på VM-nivå, ett brons från 2012. Finland har håvat in tolv VM-brons, det färskaste i fjol.

Finland har två träningsmatcher kvar inför OS-premiären. Under uppladdningslägret i Vierumäki möter Damlejonen ett pojklag och sedan väntar en ny dust mot Schweiz på plats i Sydkorea.

Schweiz – Finland 3-4 (1-2,1-0,1-1) efter förlängning

10.43 0-1 Nuutinen (Lindstedt)
14.24 1-1 Raselli (Bullo,Staenz)
14.58 1-2 Savolainen (Hovi)
28.34 2-2 Raselli (Zollinger)
55.08 3-2 Staenz (Altmann)
58.34 3-3 Tapani (Välilä,Hiirikoski) UM
62.19 3-4 Tapani (Välilä,Hiirikoski)

Målvakter:
Schelling 15+13+14 = 42
Räisänen 7+4+7 = 18