Hoppa till huvudinnehåll

Liverpool bekräftar: Coutinho klar för Barcelona i jätteaffär

Philippe Coutinho.
Philippe Coutinho uppges inom kort bli en av historiens dyraste spelare. Philippe Coutinho. Bild: AFP / Lehtikuva Philippe Coutinho

Affären sprack i somras, men nu blir den av. Philippe Coutinho lämnar Liverpool och skriver på för FC Barcelona inom kort. "Vi som klubb har gjort allt för att han ska stanna, men han är övertygad om att hans framtid är i Barcelona", säger Jürgen Klopp.

Nyhetsbyråerna AP och Reuters, trovärdiga The Guardian och BBC samt välinformerade Sky Sports rapporterar exakt samma sak.

Philippe Coutinhos tid i Liverpool är förbi. I en jätteaffär ska brassen nu vara klar för den spanska storklubben FC Barcelona, vilket den engelska klubben också bekräftade i kväll.

"Liverpool FC kan bekräfta att Philippe Coutinho kommer att lämna klubben efter att vi har kommit överens med FC Barcelona. Spelaren har nu rätt att genomföra formaliteterna för att sy ihop affären", skriver klubben på sin webbplats.

Transfersumman är fortfarande lite oklar, men det mesta pekar mot en summa på ungefär 160 miljoner euro. Dessutom ska en utköpsklausul på hela 400 miljoner vara inskriven i kontraktet.

Det skulle göra Coutinho till världshistoriens tredje dyraste fotbollsspelare efter Neymar, som Paris Saint-Germain köpte för drygt 220 miljoner i somras, och Kylian Mbappé, som PSG lånade inför den här säsongen och köper från Monaco nästa sommar.

Saknades från match och läger

Affären mellan Liverpool och Barcelona var på gång redan i somras efter att Neymar såldes, men då sprack den när Liverpool sa nej.

– Det är ingen hemlighet att Philippe ville flytta i somras. Vi som klubb har gjort allt för att han ska stanna, men han är övertygad om att hans framtid är i Barcelona, säger Liverpools tränare Jürgen Klopp till klubbens webbplats.

Den senaste veckan accelererade ryktena runt Coutinho igen. Han uppgavs vara borta från Liverpools ligamatch mot Burnley på nyårsdagen på grund av en skada och fanns sedan inte med på dagens flygresa till lagets träningsläger i Dubai.

Oavsett den exakta transfersumman kan man konstatera att Liverpool, som köpte mittbacken Virgil van Dijk för runt 85 miljoner euro nyligen, kommer att göra en enorm vinst. Klubben köpte mittfältaren 2013 för knappt tio miljoner euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport