Hoppa till huvudinnehåll

Minst 25 befaras ha drunknat i olycka på Medelhavet utanför Libyen

Migranter anländer till en militärbas i Tripoli 16.12.2017 efter att ha räddats till havs av kustbevakningen.
Migranter anländer till en militärbas i Tripoli 16.12.2017 efter att ha räddats till havs av kustbevakningen. Migranter anländer till en militärbas i Tripoli 16.12.2017 efter att ha räddats till havs av kustbevakningen. Bild: AFP / Lehtikuva Tripoli,Libyen,migranter,flyktingar,räddning

Minst 25 människor befaras ha drunknat då en gummibåt råkade ut för haveri utanför Libyens kust.

Det fanns uppskattningsvis 150 migranter ombord på båten, rapporterar två räddningsorganisationer.

Den italienska kustbevakningen uppger att 85 människor räddades från den sjunkande båten och att man hittills har hittat åtta döda.


"Gummibåt sjönk norr om Tripoli. Minst 25 människor dog, det exakta antalet fortfarande oklart. Den italienska flottan är på plats. SW3 på väg, operationen pågår", skrev den tyska organisationen Sea Watch på Twitter.

Sea Watch alarmerades till platsen av den italienska kustbevakningen.

Libyen bekräftar

En talesman för Libyens marin bekräftar att minst 25 migranter drunknade under ett försök att att ta sig över Medelhavet till Europa.

Enligt talesmannen hade båten kapsejsat och sjunkit på internationellt vatten. Den libyska marinen hade inte tillräckligt med resurser för att hinna rädda de nödställda, säger talesmannen.

Han säger till nyhetsbyrån AP båten hade startat fråbn Garbouli öster om Tripoli med över hundra människor ombord.

Libyen - ett land i kaos - och transitland för flyktingar

Resvägen till EU-området från länder i Mellanöstern och Afrika går ofta genom Libyen och därefter över Medelhavet på flyktingsmugglarnas små och rangliga farkoster.

Under de första sex dagarna av år 2018 har över 400 människor räddats och förts till Italien, uppger det italienska inrikesministeriet. Under samma period i fjol var siffran 729.

Amnesty har anklagat EU för att inte ingripa mot människorättskränkningar

Omkring 400 000 flyktingar och migranter befinner sig i Libyen - bland dem omkring 36 000 barn, uppger FN.

Människorättsorganisationen Amnesty International har i hårda ordalag anklagat EU-länder för att tiotusentals flyktingar och migranter frihetsberövas under omänskliga förhållanden i Libyen.

Enligt Amnesty är europeiska regeringar medansvariga till omfattande människorättskränkningar och människohandel som migranter utsätts för i Libyen.

Amnesty anser att europeiska länder aktivt stöder ett system av övergrepp i Libyen - enbart för att förhindra flyktingar och migranter att ta sig till Europa.

Sedan slutet av år 2016 har flera EU-medlemmar, i synnerhet Italien, vidtagit en rad åtgärder för att stänga resvägar för flyktingar och migranter genom Libyen och hela centrala Medelhavet.

- Detta sker utan hänsyn till vilka konsekvenser det får för människor som är fast inom det laglösa Libyens gränser, påpekar Amnesty.

Bakgrund:

I slutet av september 2017 hade Internationella organisationen för migration, IOM, identifierat 416 556 migranter i Libyen varav över 60 procent kom från områden söder om Sahara. Drygt 30 procent kom från länder i norra Afrika och kring 7 procent kom från Asien och Mellanöstern.

Siffror från FN:s flyktingkommissariat UNHCR:s visar att 44 306 människor var registrerade som flyktingar eller asylsökande i Libyen den 1 december år 2017. Det faktiska antalet beräknas vara mycket högre.

(AP, AFP)

Läs mera:

Italiens inrikesminister: EU kan ta in 10 000 flyktingar från Libyen

Upp till 10 000 flyktingar som strandsatts i Libyen kan omlokaliseras till EU under 2018 genom humanitära korridorer, säger Italiens inrikesminister Marco Minniti i en intervju med tidningen La Repubblica.

Läs mera:

EU, Afrika och FN överens – migranter ska evakueras undan slavhandlarna i Libyen

De största EU-länderna, fem afrikanska länder och FN har enats om att sätta stopp för slavhandlarna i Libyen. Dessutom ska de migranter som sitter fast i slavhandlarnas läger evakueras.