Hoppa till huvudinnehåll

Ny bastuforskning: Blodtrycket sjunker och artärerna blir mer elastiska

Inne i en bastu.
Inne i en bastu. Bild: Robert Nilsson Bastu,bastubad,bastur

En forskargrupp vid Östra Finlands universitet har i flera års tid undersökt bastubadandets effekter på människors hälsa, och nu börjar man komma de fysiologiska mekanismerna på spåren.

Även tidigare undersökningar har påvisat att bastubadandet är bra för hälsan, men i den nu aktuella forskningen har man försökt utreda exakt vad det är som ger hälsoeffekten.

Forskargruppen har tidigare publicerat undersökningar som visar att regelbundet bastubadande kan kopplas samman med minskad risk för hjärtsjukdomar, plötslig hjärtdöd, blodtryckssjukdom samt Alzheimers sjukdom och demens.

Bastuugnen i #urbcultbastun
Bastuugnen i #urbcultbastun Bild: Yle/Carmela Walder allmän bastu,bastur,bastuugnar

Det finns också ett samband mellan ofta förekommande bastubadande och minskad risk för sjukdomar i andningsorganen och lägre nivå av inflammationsmarkörer.

Artärer blir mer elastiska

Hundra frivilliga testpersoner deltog i det nyaste projektet Bastu och hjärthälsa genom att bada bastu i 30 minuter åt gången. Kroppstemperaturen hos testpersonerna steg i genomsnitt med två grader under vistelsen i bastun.

Forskarna mätte testpersonernas blodtryck och elasticiteten i halsartärer och lårbensartärer före, under och 30 minuter efter bastubadandet.

Det visade sig att blodtrycket sjunker och artärstelheten minskar; blodådrorna blir mer elastiska av vistelsen i bastuvärmen.

Pulsvågshastigheten var i snitt 9,8 m/s före badandet och sjönk till 8,6 m/s efter 30 minuter inne i bastun, och efter ytterligare 30 minuters vila efter bastun var siffran 9,0 m/s.

Ju högre pulsvågshastighet, desto högre är artärstelhet i aortan. Optimal hastighet är under 7 m/s och normal hastighet 7,0-9,7 m/s. Värden över det räknas som förhöjda eller patologiska.

bastukvast
bastukvast Bild: Arja Lento kvast

Det genomsnittliga systoliska blodtrycket sjönk under bastubadandets gång från 137 till 130 mmHg och det diastoliska från i snitt 82 till 75 mmHg.

Det systoliska (övre) blodtrycket var lägre ännu 30 minuter efter att personen lämnat bastun.

Pulsen steg under bastubadandet så att effekten motsvarar den man får av medeltung motion.

Effekterna av bastu publicerades i tidskriften Journal of Human Hypertension och mätningarna kring artärelasticiteten i European Journal of Preventive Cardiology.

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

  Moskva brukar normalt inte missa en chans att kritisera USA.

  Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Läs också