Hoppa till huvudinnehåll

Nya bilder från Mars visar mystiska mönster som liknar spårfossiler

Mystiska mönster på en sten på Mars.
Rymdsonden Curiosity har fångat dessa mystiska mönster på bild. Mystiska mönster på en sten på Mars. Bild: NASA/JPL-Caltech/MSSS Mars (planeter),rymden,Curiosity

Rymdsonden Curiosity har skickat nya bilder från Mars och den här gången har kameran fångat något som påminner om spårfossiler av små djur. Forskare studerar nu bilderna för att kunna ge en förklaring.

Bilderna som är tagna den 2 januari visar små mönster i ytan, inte större än någon millimeter.

Forskare Barry DiGregorio från astrobiologicentret vid Buckingham University säger till Space.com att strukturerna är påfallande lika ordoviciska spårfossiler som han har studerat på jorden.

Mystiska mönster på Mars yta.
Mystiska mönster på Mars yta. Bild: NASA/JPL-Caltech/MSSS Mars (planeter),Curiosity,rymden

Forskarna på Nasa har ännu inte kunnat ge någon förklaring på hur strukturerna uppstått men säger att de ska fortsätta undersöka området.

– Vad gäller spårfossiler är det inget vi kan utesluta men det är definitivt inte den första tolkningen som vi gör, säger forskare Ashwin Vasavada.

Geologiskt eller biologiskt?

Om man tittar närmare på strukturerna kan man se att de är vinklade i många dimensioner. Det här kan enligt Vasavada tyda på att det finns kristaller i stenarna, vilket också förekommer på vår planet.

Det här är ändå bara en av många möjligheter.

Att med säkerhet fastställa om det är en geologisk eller biologisk process som skapat mönstren är svårt då det är en robot som måste sköta jobbet.

– Det är utmanande att här på jorden särskilja de här två utan möjligheten att ta sakerna till ett laboratorium och söka efter något organiskt. Vi har överlag en väldigt begränsad förmåga att förstå om något är biologiskt eller inte, säger Vasavada till Space.com.

Curiosity
Det är rymdsonden Curiosity som fotograferat de omdiskuterade bilderna. Curiosity Bild: NASA/JPL-Caltech Curiosity,Mars (planeter)

Läs också