Hoppa till huvudinnehåll

Räddade sin gamla skola – PS Kemis finlandssvenska nyförvärv först på plats då Gumbostrands skola brann

EIF:s Keaton Isaksson i kamp med KPV:s Kim Palosaari oc Dawda Bah.
Keaton Isaksson har tidigare spelat i EIF. EIF:s Keaton Isaksson i kamp med KPV:s Kim Palosaari oc Dawda Bah. Bild: Yle/ Patric Westerlund fotboll,Ekenäs IF,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Division 1 i fotboll för herrar,Ettan,Kokkolan Palloveikot,Keaton Isaksson,isaksson keaton

Fotbollsspelaren Keaton Isaksson hade just lämnat hemmet i Sibbo för att åka till Kemi då han märkte att det brann i Gumbostrands skola. Isaksson och hans pappa var först på plats och försökte förhindra att branden spred sig i väntan på brandkåren skulle komma till skolan.

I mitten av december blev det klart att mittfältaren Keaton Isaksson kommer att spela för ligaklubben PS Kemi under de två kommande säsongerna. 23-åringen har tidigare spelat ligafotboll för HIFK och i division 1 för Ekenäs IF och Viikingit.

På nyårsdagen skulle Isaksson tillsammans med sin pappa åka i väg till Kemi då de lade märke till att det brann i Gumbostrands skola i Sibbo.

– Vi tänkte starta runt klockan 8 på morgonen men vi blev 15-20 minuter försenade. Vi bor ungefär en kilometer från skolan och då vi körde förbi frågade min pappa om skolan brinner. Jag kollade och sa att "fan, den brinner!".

– Vi körde in på skolgården och ringde nödnumret. Pappa har varit med i frivilliga brandkåren så han tog tag i saken och sa att vi skulle börja kasta snö på byggnaden så elden inte skulle sprida sig så snabbt, säger Isaksson till Yle Sporten.

Lite snö på marken

Isaksson och hans pappa ringde nödrumret och Gumbostrand FBK kom på plats "i sista stund", som rektor Camilla Levander beskriver det.

– Det handlade nog bara om minuter innan en katastrof hade varit ett faktum, säger Levander som var rektor redan när Isaksson gick i skolan.

Brandskador vid gammal skolbyggnad.
Katastrofen undveks i Gumbostrands skola. Brandskador vid gammal skolbyggnad. Bild: Yle/Mikael Kokkola brandskador,Sibbo,gumbostrands skola

Isaksson uppskattar att det fanns ett par centimeter med snö på marken.

– Med våra bara händer försökte vi kasta så mycket snö vi kunde tills brandkåren kom. Emellanåt minskade lågorna så det vi gjorde hjälpte väl lite.

– Man trodde nog inte att det nya året skulle börja så här. Som tur blev det inga större skador och jag har förstått att eleverna får fortsätta som normalt efter jullovet, säger han.

Efter att brandkåren påbörjat släckningsarbetet kunde Isaksson fortsätta sin resa upp till Kemi. Under bilresan handlade mycket av diskussionerna om just branden.

– Man hade nog mycket adrenalin i kroppen efter det här. På morgonen var jag ganska trött men efter det här gick resan ganska smidigt.

Vill utomlands igen

I onsdags träffade Isaksson sina nya lagkamrater och under veckan har han gjort tre träningar laget. PS Kemi inleder säsongen i mitten av januari då finska cupen drar igång.

– Jag har haft en bra känsla här. Det är viktigt att få en hel försäsong, de senaste åren har jag haft många skador. Det känns bra att nu få träna med ett lag direkt.

Förra säsongen spelade Isaksson i IFK Luleå där han gjorde sex mål på 21 i matcher i division 1 som är den tredje högsta serienivån.

– Det gick bra för mig. Jag kom dit som kantspelare men blev sedan anfallare. Jag gjorde också tre mål i cupen så jag får vara nöjd trots att lagets prestation inte var den bästa då vi till slut föll ur serien, säger han.

Trots att Isaksson ska spela för PS Kemi under de två kommande säsongerna som drömmer han fortfarande om spel utomlands.

– Jag skulle vilja slå igenom på allvar nu och hoppas kunna ta ytterligare ett steg i karriären. Jag satsar nog på spel utomlands i framtiden, säger han.