Hoppa till huvudinnehåll

Saudiska prinsar fördes till fängelse efter protester mot minskade förmåner

Kronprins Mohammed bin Salman
Kronprins Mohammed bin Salman Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY Saudiarabien,Muhammad bin Salman

Myndigheterna i Saudiarabien har gripit elva prinsar, uppger landets allmänna åklagare. De har förts till fängelset Al-Hayer som ligger söder om huvudstaden Riyadh.

Orsaken till gripandet var att prinsarna hade samlats vid det kungliga palatset Qasr al-Hokm i Riyadh för att protestera mot minskningar i de förmåner som kungliga familjemedlemmar erhåller.

Prinsarna vägrade lämna området och blev därför gripna.

De fängslade prinsarna protesterade mot att kungliga familjemedlemmar nu måste betala sina egna vatten- och elräkningar. Staten har fattat ett beslut att inte längre betala den här typens räkningar.

De protesterade också mot en dödsdom mot en släkting.

Saudi Arabien - en toppexportör av olja - har infört reformer som bland annat innebär att den kungliga familjens förmåner naggas i kanten.

Avsikten är att klara av de sjunkande oljepriserna som har lett till budgetunderskott.

Mohammed bin Salman har setts som en progressiv, modern ledare. Han har bland annat hävt förbudet mot kvinnliga bilförare.

Han har också förespråkat en mer moderat version av islam.

(Reuters)

Läs mera:

Saudiarabien häver 35 år gammalt bioförbud trots konservativt motstånd

Saudiarabien har hävt ett biografförbud som har varit i kraft i över tre årtionden. Kommersiella biografer tillåts från och med början av nästa år och myndigheter börjar dela ut licenser omedelbart lovar inrikesministeriet.