Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingpolitiken väntas prägla tyska regeringssonderingar

Angela Merkel anländer till socialdemokraternas högkvarter Willy-Brandt-Haus i Berlin för dagens regeringssonderingar.
Angela Merkel anländer till socialdemokraternas högkvarter Willy-Brandt-Haus i Berlin för dagens regeringssonderingar. Angela Merkel anländer till socialdemokraternas högkvarter Willy-Brandt-Haus i Berlin för dagens regeringssonderingar. Bild: Omer Messinger / EPA Angela Merkel,Tyskland,Kristdemokrati

I Tyskland inleddes idag regeringssonderingarna mellan Angela Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna. Inför samtalen hade alla parter betonat att man vill hålla låg profil i sina politiska utspel, något som få ändå har hållit sig till.

De bayerska kristdemokraterna gör igen flyktingpolitik.

Inför regeringssonderingarna har man presenterat en hel del förslag om förändringar i den tyska flyktingpolitiken.

Hit hör bland annat sänkta ekonomiska bidrag och att införa heltäckande ålderstest för ensamkommande minderåriga flyktingar.

I de kommande sonderingarna kommer ändå frågan om familjeåterföreningar att spela den största rollen.

Vid sitt nyårsmöte, som avslutades igår, kom CSU nämligen med krav om att förlänga stoppet för familjeåterföreningar för subsidiärt skyddsbehövande.

Provokation med Orbán

För regeringsbildaren Angela Merkel kan de bayerska kristdemokraternas linje i flyktingpolitiken ändå komma att ställa till med problem i sonderingarna med socialdemokraterna.

SPD har åtminstone hittills signalerat att man vägrar gå med på att förlänga tiden för hur länge familjeåterföreningarna är satta på is.

Partiledaren Martin Schulz har också skarpt kritiserat CSU för att man också i år hade bjudit in den ungerske premiärministern Viktor Orbán till sin traditionella nyårsträff.

I en gästkommentar i tidningen Die Welt skriver CSU:s fraktionschef i förbundsdagen Alexander Dobrindt vidare att Tyskland nu måste gå i en borgerligt-konservativ riktning, ord som knappast heller väcker någon större entusiasm bland också annars tvivlande socialdemokrater.

Flyktingfrågan del av valkampanj

I början av oktober höll Merkel och de bayerska kristdemokraternas ordförande Horst Seehofer en presskonferens där man hävdade att det interna bråket gällande flyktingpolitiken nu är ett avslutat kapitel.

Då fick de bayerska kristdemokraterna till exempel ett löfte om en så kallad flexibel övre gräns för hur många flyktingar Tyskland årligen ska ta emot.

Trots de tidigare kompromisserna hävdar kritikerna att CSU nu igen kör sin egen linje, framför allt för att göra kampanj inför det kommande delstatsvalet i Bayern.

I förbundsdagsvalet i september förlorade CSU mycket röster till det högerpopulistiska partiet AfD och efter det har man klart gått ut med budskapet att man vill vinna de här väljarnas förtroende på nytt.

Snabba sonderingar

SPD har ändå tydligt meddelat att regeringssonderingarna inte betyder att partiet automatiskt kommer att gå in för ett fortsatt regeringssamarbete med kristdemokraterna.

Så talar man fortfarande om möjligheten att i vissa frågor gå in för att tolerera en kristdemokratisk minoritetsregering.

Socialdemokraterna har under veckoslutet betonat att alla alternativ står öppna. Bland kristdemokraterna är många övertygade om att ett fortsatt samarbete med SPD är möjligt.

De tyska regeringssonderingarna är planerade att vara undanstökade på fem dagar och efter det ska partierna ta ställning till om det finns förutsättningar för att inleda egentliga regeringsförhandlingar.