Hoppa till huvudinnehåll

Weng såg inte arrangörsmissen – nöjd efter ny tourseger: "Var väldigt tufft"

Heidi Weng.
Heidi Weng gjorde inget misstag i slalombacken. Heidi Weng. Bild: imago/Action Plus/ All Over Press Heidi Weng

Heidi Weng vann Tour de Ski – och missade arrangörernas flaggmiss. De hade hängt upp den norska flaggan upp och ner vid prisutdelningen. ”Vi får hoppas att de gör rätt nästa gång”, säger norskan.

Det blev en norsk dubbelseger när Tour de Ski avgjordes på damsidan. Heidi Weng gjorde processen kort med Ingvild Flugstad Östberg i den långa klättringen i en slalombacke.

Weng hakade av landsmaninnan och försvarade fjolårets titel.

– När jag väl hade bestämt mig och fick lucka var det bara att mata på. Man vet att de andra har det tungt också och då måste man bara försöka hålla motivationen uppe. Det är svårt, men jag fick positiva signaler längs vägen. Det ser säkert lätt ut på tv, men det här är väldigt tufft, säger hon till Yle Urheilu.

Flaggan upp och ner

Åkarna hade fullt upp i spåret och var slutkörda efter loppet. Arrangörerna hade fullt upp med att få allt rätt vid prisutdelningen.

Det slutade med att de hade hängt upp en av de två norska flaggorna upp och ner. NRK skriver att en hel del tittare har kontaktat kanalen efter arrangörsmissen.

Weng säger att hon inte såg det.

– Det är ju lite speciellt, men vi får hoppas att de gör rätt nästa gång, säger hon enligt Aftonbladet.

"Får se om det var dumt att tävla"

Hon anser att årets Tour de Ski inte blev fullt så tuff som tidigare. En tävling blåste bort i Oberstdorf och hon tror till och med att touren kan ge fördelar inför OS.

Flera av de främsta medaljfavoriterna med Marit Björgen och Charlotte Kalla stod över touren.

– Vi tränar hela våren, sommaren och hösten. Varför ska man inte tävla när det är det man jobbar för? Vi får se om det var dumt att tävla här. Nu blir det lite vila och träning, säger Weng.

Tourvinnaren säger till NRK att nu ska den här segern få sjunka in.

– Jag vet inte riktigt hur det känns nu. Jag tror att jag blir nöjdare vartefter. Jag är inte säker på om jag förtjänade att vinna, men den sista etappen passar mig väldigt bra.