Hoppa till huvudinnehåll

Aktieägare: Apple måste aktivera sig mot telefonberoende bland barn

Kvinna surfar på sin mobiltelefon.
Illustrerande arkivbild. Kvinna surfar på sin mobiltelefon. Bild: Pixabay telefoner,smarttelefoner,iPhone,Apple Inc.,internet,Facebook,Roaming,surfa

Två betydande investerare uppmanar elektronikjätten Apple att ingripa i det ökande telefonberoendet bland barn. De vill bland annat att föräldrar ska kunna kontrollera sina barns användning av smarttelefoner.

Jana Partners LLC och California State Teachers' Retirement System, eller CalSTRS, skrev på måndagen i ett öppet brev till Apple att företaget måste erbjuda valmöjligheter och verktyg som hjälper unga i kampen mot att bli beroende av företagets telefoner.

Tillsammans äger Jana Partners LLC och CalSTRS Apples aktier till ett värde av hela två miljarder dollar.

De två aktieägarna föreslår bland annat att Apple ska instifta en expertkommitté med specialister i barns utveckling. De vill också att Apple ska dela med sig av sin omfattande kunskap om barns telefonanvändning till lärare.

Dessutom vill investerarna att Apple ska utveckla sådan mjukvara till sina mobiler som låter föräldrar styra barns telefonanvändning.

I det öppna brevet hänvisade investerarna till olika undersökningar och enkäter som visar att användningen av smarttelefoner och sociala medier kan påverka barns fysiska och psykiska hälsa negativt.

Källa: AP

Läs mera:

Digiträning: Så här gör du ditt barns smarttelefonanvändning tryggare

Med några enkla tips kan du försäkra dig om att ditt barn inte råkar ut för otrevliga överraskningar när hen använder sin smarttelefon.

Läs mera:

Vet du vad ditt barn gör på mobilen?

Det är inte så lätt att stå emot när barnet vill ha egen mobil och gå med i chattgrupper, säger Johanna Ilvoranta som är mamma till en dotter i trean. Men hur håller man koll på att ingen blir mobbad eller lämnas utanför på nätet?