Hoppa till huvudinnehåll

Betalningssvårigheterna ökar och hopar sig - en person har 15 anmärkningar i snitt

Kvinna sitter i ett hav av räkningar.
Räkningarna hopar sig för allt fler finländare. Kvinna sitter i ett hav av räkningar. Bild: Mostphotos/ Ufuk Uyanik räkning,fakturor,arbetslöshet,arbetslösa,handlingar,fattigdom,Lån,ekonomi,personlig ekonomi,räkningar

Allt fler har betalningssvårigheter, visar siffor från Suomen asiakastieto. I medeltal har samma person 15 anmärkningar om betalningssvårigheter. En orsak kan vara att långivarna inte har tillgång till tillräckliga uppgifter om en persons inkomster och tidigare skulder.

Siffrorna från slutet av år 2017 är mycket nära rekordet från hösten 2016. I slutet av förra året hade 374 100 personer åtminstone en anmärkning för betalningsstörning.

Förra året tillkom över 1,65 miljoner nya anteckningar om betalningsstörningar i Suomen Asiakastietos register. Det här är ungefär en tiondel fler än år 2016.

- Antalet nya anteckningar om betalningsstörningar ökar och de hopar sig på samma personer, säger Jouni Muhonen som är ledare för affärsverksamheten vid Suomen Asiakastieto.

De personer som finns i Suomen Asiakastietos register har i medeltal 15 anteckningar om betalningsstörning var.

Bristfällig information hos långivarna

Just nu har Finland inget enhetligt kredituppgiftsregister där en persons alla lån och inkomster skulle synnas, bara register för anmärkningar om betalningssvårigheter.

Det betyder att en person som är överskuldsatt, men ännu inte har hunnit få en betalningsanmärkning, kan få nya lån och på så sätt öka sin skuldbörda ytterligare.

Enligt Muhonen är det här ett akut problem.

- Men att stifta lagar som möjliggör ett nytt sorts kredituppgiftsregister och att bygga upp ett sådant från grunden kan ta år. Därför borde vi satsa på att förbättra räckvidden på det nuvarande systemet för att förmedla kredituppgifter olika instanser emellan.

För att kringgå avsaknaden av ett heltäckande kredituppgiftsregister finns det olika samarbeten och system där olika kreditgivande instanser delar med sig av kundens uppgifter till varandra.

- Långivarna behöver ha tillgång till alla uppgifter om en persons inkomster och skulder för att kunna göra ett ansvarsfullt beslut om vem som kan få lån, säger Muhonen.

Läs mera:

Här får du hjälp om du har skuldproblem

Har du skuldproblem? Har du tagit snabblån eller köpt något på avbetalning som du inte längre har kontroll över? Vi har listat ställen där du kan söka hjälp ifall du har problem med skulder.

Läs mera:

Caius obetalda CD-skiva kostar idag 750 euro - antalet överskuldsatta finländare större än någonsin

Caius dras med både gamla och nyare skulder vars summor ökat lavinartat på grund av att han inte kunnat betala. Till exempel en CD-skiva som han beställde för flera år sedan är idag uppe i en summa på 750 euro.

Läs mera:

Snabblånebolagen jagar på nätet – Riku fastnade i ett skuldträsk och tänkte gå under

En halv miljon finländare räknas ha skuldproblem i dag. Snabblånebolagens affärslogik går ut på snabba pengar och höga räntor. Riku Westerlund var en av de som gick i fällan.

Läs mera:

Extrem sjuklighet bland överskuldsatta - skuldstressen förkortar liv

En av sex överskuldsatta har försökt ta sitt liv. Skuldstressen blir en nedslitningsprocess där indvidens hälsa drabbas hårt, både fysiskt och psykiskt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes