Hoppa till huvudinnehåll

Brinnande oljetanker kan orsaka miljökatastrof

Oljetankern som i lördags krockade med ett fraktfartyg på Kinas östkust läcker och det finns risk för att den kommer att explodera. En explosion kan innebära katastrofala följder för miljön.

Kollisionen orsakade en brand ombord på oljetankern som fortfarande pågår.

Kinesiska myndigheter uppger att de har försökt nå fartyget men har misslyckats på grund av den tjocka svarta röken som omger fartyget. Räddningsarbetet försvåras ytterligare av svåra väderförhållanden.

En person har hittats död och den övriga besättningen har ännu inte gett några livstecken ifrån sig.

Besättningen består av 30 iranier och två bangladeshier. Alla de 21 personerna som fanns ombord på fraktbåten som tankern krockade med är i säkerhet.

Olja och bränsle kan rinna ut i havet

Kinesiska myndigheter befarar att fartyget kan explodera och sjunka ner i havet. Det här skulle kunna orsaka en miljökatastrof av stora mått.

Ombord på tankern finns nämligen 136 000 ton iransk olja. Om allt det läcker ut i havet är det en av de tio värsta oljeläckorna genom tiderna, säger oceanografen Dr Simon Boxall till BBC.

Förutom olja finns det också giftigt och explosivt lätt bränsle ombord. Bränslet är potentiellt ännu miljöfarligare än oljan.

Dessutom är bränslet genomskinligt och därför svårare att upptäcka och rensa bort från havet.

Räddningsbåt på havet i närheten av den brinnande oljetankern.
Räddningsbåtarna har problem med att nå fram till oljetankern. Räddningsbåt på havet i närheten av den brinnande oljetankern. Bild: AFP / Lehtikuva oljetanker,eldsvådor,brand- och räddningsarbete,Kina,fartyg,olycka

Det bästa alternativet nu är enligt Boxall att släcka branden och hindra fartyget från att sjunka.

– Om fartyget sjunker har vi en tidsinställd bomb på havsbottnen som sakta kommer att släppa ut bränsle, säger han till BBC.

Kollisionen mellan tankern och fraktfartyget skedde 260 kilometer utanför Shanghai. Det här är en ovanlig rutt för stora fartyg som tankrar, de brukar vanligtvis köra endera närmare den kinesiska eller den japanska kusten.

Man vet ännu inte vad som orsakade olyckan.

Källor: BBC, Reuters