Hoppa till huvudinnehåll

Förälder inför skolstarten i Gumbostrands skola: ”Vi är glada över att vi inte förlorade vår byskola i eldsvådan”

Brandskador vid gammal skolbyggnad.
Så här såg skolan ut för en vecka sedan, strax efter branden. Brandskador vid gammal skolbyggnad. Bild: Yle/Mikael Kokkola brandskador,Sibbo,gumbostrands skola

På måndagsmorgonen återvände eleverna till brandskadade Gumbostrands skola i Sibbo efter jullovet. Många föräldrar tog med sina barn till skolan för att titta på skadorna i förväg, säger Hem och skolas ordförande.

Efter klockan nio på måndagsmorgonen fylldes Gumbostrands skola i Sibbo med elever igen, bara en vecka efter den hotfulla eldsvådan på nyårsdagen.

Då Yle Östnyland talar med Hem och skola-föreningens ordförande Mari Berg på måndagsmorgonen säger hon att det känns bra inför skolstarten, trots allt.

– Vi är väldigt glada här i byn eftersom vi inte har förlorat hela skolan. Det var så nära ögat att vi skulle ha förlorat vår lilla byskola som är nästan 100 år gammal och har en massa historia och minnen.

Brandskador vid gammal skolbyggnad.
Brandskador vid gammal skolbyggnad. Bild: Yle/Mikael Kokkola brandskador,Sibbo,gumbostrands skola

Skolstarten för också med sig en del specialarrangemang, fastän skolan är redo att ta emot alla elever. Röklukten har vädrats bort från alla klassrum.

Det är egentligen bara förskolans rum som är låst eftersom det drabbades värst. Kommunen tar itu med reparationerna där den här veckan.

– Halva lärarrummet är också stängt. Där måste lärarna städa grundligt, för det som är stängt är som en rökbastu. Man kan inte gå in dit och allt som finns där måste slängas ut, säger Mari Berg.

Hem och skola-föreningen har köpt dynor, mattor och andra föremål åt förskolan och eftiset. Dessutom har man möblerat om en aning.

Eleverna gör utfärder under veckan

Trots att alla klassrum kan användas kommer eleverna att vistas mindre i skolan under den första skolveckan. Alla klasser börjar klockan 9.15 och slutar 13.45.

På måndag och tisdag åker alla elever till Nickby allaktivitetshall för att ha gymnastik. På onsdag blir det simning i Håkansböle i Vanda och på torsdag och fredag ska eleverna kanske åka skridsko.

– Så de gör något på förmiddagen och har sedan några vanliga lektioner på dagen. Och så äter de i Gumbohuset som vanligt, säger Berg.

Vi spekulerar ingenting men pratar med rätta ord om vad som har hänt. Då kanske våra barn också inser att man inte ska leka med eld eller fyrverkerier och att misstag kan ske― Mari Berg

Mari Berg har själv två barn i skolan, en flicka i trean och en annan flicka i femman.

Familjen har haft öppna diskussioner om det som har hänt, speciellt eftersom Berg i egenskap av Hem och skola-ordförande har varit involverad från början.

– Vi spekulerar ingenting men pratar med rätta ord om vad som har hänt. Då kanske våra barn också inser att man inte ska leka med eld eller fyrverkerier och att misstag kan ske, säger hon.

Berg poängterar ändå att man ännu inte vet vad som sist och slutligen orsakade eldsvådan.

Ett gäng ungdomar sågs i närheten under småtimmarna och polisen misstänker att eldsvådan var anlagd. Brandorsaken undersöks ändå fortfarande.

Viktigt att eleverna får fakta

Enligt Mari Berg har många andra föräldrar också varit öppna med sina barn.

– Många föräldrar har besökt skolan. Det gjorde vi också på branddagen. Vi var där med våra barn för att titta på hur skolan ser ut så att de vet vad det är frågan om och inte börjar drömma om osanna saker.

Hon säger att rektorn dessutom kommer att ha en samling för alla elever under måndagen. Där får de information om vad som hänt, speciellt om någon har råkat vara borta och inte vet så mycket om eldsvådan.

– Rektorn kommer att berätta vad som har hänt, vad man har gjort den här veckan och hur fortsättningen ser ut, säger Mari Berg.

Läs mera:

Branden vid Gumbostrands skola misstänks vara anlagd: ”Räddningen kom i sista stund”

Polisen misstänker att branden är avsiktligt anlagd och ärendet undersöks nu som grov skadegörelse. Spår av fyrverkeripjäser har hittats vid brandplatsen i Sibbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland