Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar fick nog av tom dagisgård – byggde egna leksaker

Föräldrar och barn på talko vid Malmögårdens daghem en vinterdag i Vasa.
Föräldrar och barn på talko vid Malmögårdens daghem i Vasa. Föräldrar och barn på talko vid Malmögårdens daghem en vinterdag i Vasa. Bild: Privat/Marie Sjölind Vasa,Österbotten,daghem,malmögården

En sandlåda och ett par gungor är inte tillräckligt för att väcka barnens lust att leka och röra på sig utomhus. Det anser föräldrarna till barn vid Malmögårdens daghem i Vasa. Då insatserna från Vasa stad lyste med sin frånvaro fick föräldrarna nog och byggde egna leksaker.

Det hela började med att allt fler av utomhusleksakerna och klätterställningarna vid Malmögårdens daghem var slitna och behövde repareras eller ersättas av nya.

- Staden plockade bort leksakerna en efter en och det kom aldrig något nytt istället, och så har det varit redan länge, säger Marie Sjölind som är en av de föräldrar som engagerat sig i Malmögårdens föräldraförening.

Kvar på gården fanns till slut bara en sandlåda och ett par gungor.

Föreningen påtalade problemen för Vasa stad, bland annat genom ett brev riktat till staden under hösten. Något svar fick man ändå inte, trots påminnelser, och till slut beslöt man sig för att ta saken i egna händer.

Under trettondagshelgen ordnade man talko och byggde eget.

Marie Sjölind och Anneli Bertell utanför Malmögårdens daghem vid gungbrädet som föräldraföreningen byggt på talko.
Marie Sjölind och Anneli Bertell vid gungbrädet som byggts på talko. Marie Sjölind och Anneli Bertell utanför Malmögårdens daghem vid gungbrädet som föräldraföreningen byggt på talko. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa,Österbotten,daghem,malmögården

I väntan på något bättre

Nu pryds dagisgården av fyra nya lekpunkter för barnen: Ett lekkök, en biltvätt, en kiosk och ett gungbräde.

- Vi hade vackert väder och stor uppslutning med både föräldrar och barn, stämningen under talkot var jättefin, säger Anneli Bertell som också hon är aktiv i föräldraföreningen.

Glada barn på talko vid Malmögårdens daghem.
Glada barn på talko vid Malmögårdens daghem. Bild: Privat/Marie Sjölind Vasa,Österbotten,daghem,malmögården

Föräldrarna poängterar att de har byggt saker som är lätta att flytta bort så fort staden vill ersätta dem med något nytt och bättre.

- Nu gjorde vi såhär för att vi ville visa att här faktiskt behöver göras något och så att våra barn ska ha något att leka med medan vi väntar på att något ska hända här, säger Marie Sjölind.

Staden på väg med insatser

Samtidigt står det nu klart att Vasa stad har öronmärkt pengar för att förnya gården vid daghemmet.

- När vi var riktigt i slutskedet av att planera vårt talko här förra veckan och även meddelade staden om vad vi har för planer så fick vi besked om att det har reserverats en summa pengar för dagisgården, säger Sjölind.

Enligt uppgifter från Vasa stad handlar det om 25 000 euro som reserverats för Malmögården.

Detta är något som föräldrarna är jätteglada för, uppger Marie Sjölind och Anneli Bertell. Det betyder massor att barnen har meningsfull sysselsättning också när de är ute, påpekar de.

Lekkök byggt på talko vid Malmögårdens daghem i Vasa.
Lekkök byggt på talko. Lekkök byggt på talko vid Malmögårdens daghem i Vasa. Bild: Privat/Marie Sjölind Vasa,Österbotten,daghem,malmögården

- Min äldre flicka som är fyra trivs på dagis, men ibland frågar hon mig varför vi är ute så mycket på dagis. Och normalt älskar hon att vara ute, så det handlar nog mycket om att det finns saker att göra och leka med också därute, säger Sjölind.

- Också inom den nya läroplanen för småbarnsfostran så sägs det ju att daghemsgården ska locka barnen att röra på sig och inbjuda till lek. Det vill vi ju också se här på Malmögården, säger Bertell.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten