Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoöns dagvård får donation av lokala musiker: "Fantastiskt att få uppleva att det finns sådana som bryr sig"

Kvinna sitter på golvet tillsammans med barn och lite leksaker.
Gull-Maj Lundell tillsammans med barnen (från vänster) Melker och Michelle Karlsson samt Levi Saarimaa. Kvinna sitter på golvet tillsammans med barn och lite leksaker. Bild: Yle/Monica Forssell familjedagvårdare,Gull-Maj Lundell

Far och son, musikerna Jussi och Jonas Lindberg, har samlat ihop 8 000 euro och skänker pengarna åt familjedagvårdarna och daghemmen i Kimitoöns kommun.

Pengarna överräcktes på måndagen och togs emot av personal från Kimitoöns dagvård.

Fem kvinnor står bakom en soffa. Två män sitter i soffan.
I soffan Jonas och Johan "Jussi" Lindberg. Bakom soffan Susann Fagerlund, Susanne Sigfrids, barnomsorgschef Mary-Anne Fröberg, Eivor Mattsson och Malin Joki. Fem kvinnor står bakom en soffa. Två män sitter i soffan. Bild: Yle/Monica Forssell Donation,jussi lindberg

I fjol sjöng Lindbergs ihop 16 000 euro för den kommunala äldreomsorgen på ön.

Till skillnad från i fjol kontaktade Lindbergs i år inte företagen på ön direkt utan lät djungeltrumman tala. Det bidrog till att 20-25 företag självmant tog kontakt och tillsammans donerade cirka 3 000 euro.

Resten av summan skramlade Lindbergs ihop genom att ordna fyra julkonserter inför jul.

- Det är en jättetrevlig insats av våra pojkar, konstaterade barnomsorgschef Mary-Ann Fröberg i samband med att kuverten med pengar överräcktes.

Nöjda är också Jonas och Johan "Jussi" Lindberg.

- Nog känns det ju bra, säger Jonas Lindberg. Det är roligt att hjälpa andra.

Familjedagvårdare hyllar insamlingen

Åttatusen euro kommer nu att fördelas på nitton olika daghem och familjedagvårdare enligt principen att alla enheter får 300 euro plus en viss summa per barn.

- Det känns helt fantastiskt, säger familjedagvårdare Gull-Maj Lundell och fortsätter: Att det i ett samhälle som hela tiden blir allt mera egocentriskt få uppleva att det finns sådana människor som Jussi och Jonas som verkligen bryr sig om andra och inte bara talar utan också gör någonting.

Kvinna sitter på golvet och leker med några barn.
Kvinna sitter på golvet och leker med några barn. Bild: Yle/Monica Forssell familjedagvård,Gull-Maj Lundell

Lundell har jobbat som familjedagvårdare i Kimito i trettio år och för tillfället har hon hand om treåringarna Levi Saarimaa och Michelle Karlsson samt ettåringarna Melker Karlsson och Siri Saarimaa.

Att tillsammans med de andra familjedagvårdarna nu få tänka ut något extra att bjuda barnen på känns fint.

- För som Jussi Lindberg sa på en av de julkonserter jag deltog i - det är den lilla guldkanten som tänder stjärnor i barnens ögon, konstaterar Lundell.

Trettio års erfarenhet av barndagvård

Lundell och hennes dagvårdsbarn är en bekant syn i Kimito. När den lilla gruppen promenerar omkring i byn är barnen alltid försedda med reflexvästar och Lundell med ett stort leende.

Det extra Lundell bjudit ”sina” barn på under de gångna åren har omfattat sådant som utflykter till skärgården och bussfärder till torget i Dalsbruk, julfester i hyrd lokal och olika slag av program. En gång firade man till exempel bröllop hos Lundells med brudpar, präst, brudnäbbar och naturligtvis bröllopstårta.

Men det lilla extra som Lundell och hennes kolleger inom familjedagvården bjuder barnen på betalar de för själva.

- Det är helt klart. Kommunen har inte sådana resurser så det är nog sådant man får betala för från sin egen plånbok, säger Lundell.

Tid och närvaro det viktigaste

Tack vare Lindbergs donation kan man kanske nu bjuda på ännu lite mera extra program åt barnen. Att göra något tillsammans med de andra familjedagvårdarna känns också angeläget.

- Som vuxna jobbar vi väldigt ensamma så kollegerna är viktiga, säger Lundell och berättar att familjedagvårdarna kommer att mötas och tillsammans bestämma vad pengarna används till.

I sommar kommer Lundell, 64 år, att gå i pension. Ledstjärnan i arbetet är tid och närvaro.

- Föräldrarnas arbetstakt har blivit mycket hårdare. Därför är det väldigt viktigt att vi ger den där tiden åt barnen. Föräldrarna ska kunna känna sig säkra på att deras barn har fått stimulans och att någon lyssnat på barnen under dagen, förklarar Lundell.


Läs också

Nyligen publicerat - Åboland