Hoppa till huvudinnehåll

Landslagskamrater börjar tappa tron – Yles expert: Northugs OS-chanser minimala

Petter Northug, 2016.
Petter Northugs glansdagar börjar vara förbi. Petter Northug, 2016. Bild: EPA Petter Northug

Det ser dystert ut för herr Northug, säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm om den trettonfaldiga världsmästaren Petter Northugs OS-chanser. Också bland landslagskolleger finns skepticism.

Petter Northug har varit flera mil från OS-formen i vinter.

I säsongens hittills enda världscupsstart, Lillehammers klassiska sprint i december, nådde den dubbla OS-mästaren inte ens kvartsfinal – och på 30 kilometer klassiskt i skandinaviska cupen i Piteå på söndagen slutade han 48:a, över fem minuter bakom täten.

– Hans möjligheter att ta sig till OS är ganska minimala, anser Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

– Det är så pass tufft att slå sig in i den norska truppen att han knappast ryms med – om det han presterade i Piteå verkligen motsvarar hans form. Det ser dystert ut för herr Northug.

Petter Northug på läger, 2017.
Northug har inte fått det att stämma på tävling i vinter. Petter Northug på läger, 2017. Bild: All Over Press Petter Northug

Northug, 32, har tävlat sparsamt i vinter och först sent bestämt sig om han överhuvudtaget kommer till start eller inte. Till exempel vevade han sin medverkan i Piteå fram och tillbaka.

Ett tecken på att allting inte står rätt till.

– Det har varit väldigt oklart när han ska tävla och var, och när han väl dykt upp har det inte gått som han tänkt sig. Nä, han får nog nästan glömma den här vintern och komma igen med nya tag inför VM-säsongen nästa år.

Iversen: Jag börjar tappa tron

En liten chans har Northug fortfarande. Den kommer i norska mästerskapen denna vecka, som startar med klassisk sprint på torsdag. Gör han väl ifrån sig där får han en ny möjlighet i Planicas världscup nästa vecka.

– Han har fått en månad med bra träning. Det bör börja lukta OS-form, säger landslagschefen Vidar Löfshus till NRK och menar att Northug måste nosa på prispallen i Planica.

Petter Northug och Emil Iversen, 2015.
Emil Iversen (ryggen till) skeptisk till Northugs möjligheter att nå Korea. Petter Northug och Emil Iversen, 2015. Bild: imago/Digitalsport/All Over Press Petter Northug,Emil Iversen

Löfshus påminner att Northug även tidigare varvat djupa dalar med höga toppar. De mångfaldiga mästerskapsmedaljörerna Niklas Dyrhaug och Martin Johnsrud Sundby ger inte upp hoppet.

– Vi tränade tillsammans en del i höst och det var gamle gode Petter som var med på en del sessioner. Jag hoppas han hittar sig själv igen, säger Dyrhaug till NRK.

– Han har varit nummer 48 tidigare och vunnit mästerskap någon vecka senare. Den enda som vet hur det står till är Petter själv, fortsätter Sundby.

Alla i landslaget är inte lika optimistiska.

– I dagsläget ser det dåligt ut. Jag börjar tappa tron, tyvärr, konstaterar Emil Iversen.

Dario Cologna OS-expert

En intressant start i de norska mästerskapen gör även Johannes Hösflot Kläbo, som gick från seger till seger under inledningen av världscupsäsongen.

Av åtta lopp i vinter har han vunnit sju, men han stod över Tour de Ski och har inte ställt sig på startstrecket sedan den 17 december.

– Det ska bli väldigt intressant att se om han fortfarande är lika överlägsen, säger Glenn Lindholm. Då är det inte många som kan tampas med honom.

Dario Cologna, Tour de Ski 2018.
Tourettan Dario Cologna vann två individuella OS-guld i Sotji 2014. Dario Cologna, Tour de Ski 2018. Bild: Lehtikuva Dario Cologna

En kandidat till att ta upp kampen med Kläbo är Dario Cologna, som vann Touren i överlägsen stil. Schweizarens senaste mästerskapsmedalj kom i VM i Falun 2015.

– När det är OS-vinter är han högst upp i resultatlistorna igen. Han är nog en filur som kan pricka formen just till OS-säsonger, säger Lindholm.

– Han har redan tre individuella OS-guld och är nog på väg mot ett fjärde. Eftersom han är ganska komplett som skidåkare har han så många chanser, han behärskar det mesta.

Läs mera:

Hur låter det med Johanna Matintalo och Anssi Pentsinen i OS-stafetten? Grått och darrigt bakom blåvita skidkanonerna

Finlands skidkanoner har levererat varierande besked på sistone med Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen en bit från toppformen och Matti Heikkinen minuter från sin normalnivå. Då flera utmanare underpresterat är fältet öppet för nya namn.

Läs också