Hoppa till huvudinnehåll

Oväntat töväder mellan Nord- och Sydkorea - samtal om OS och splittrade familjer

Nordkoreaneer tar farväl av sydkoreanska anhöriga som de fick träffa i Nordkorea år 2015
Nordkoreaner tar farväl av sina sydkoreanska anhöriga som de fick träffa i Nordkorea år 2015 Nordkoreaneer tar farväl av sydkoreanska anhöriga som de fick träffa i Nordkorea år 2015 Bild: EPA/YONHAP Sydkorea,Nordkorea

Nord- och Sydkorea inleder på tisdag förhandlingar på hög nivå efter en över två år lång paus.

Länderna skall främst diskutera vinter-OS i Pyeongchang samt avspänning på den koreanska halvön, men Sydkorea vill också ta upp återförening av splittrade familjer.

Återföreningsminister Cho Myoung-Gyon som leder den sydkoreanska delegationen, vill även diskutera återförening av splittrade familjer när de emotsedda förhandlingarna med Nordkorea inleds på tisdag i stilleståndsbyn Panmunjom vid den spända gränsen mellan länderna.

- Vi kommer att förbereda oss för diskussioner om splittrade familjer och sätt att minska den militära spänningen, säger återföreningsministern Cho Myoung-Gyon.

Den 68-åriga sydkoreanskan Lee Jung-Sook torkar den 88-årige nordkoreanska fadern Lee Heung-Jongs tårar under ett möte år 2015
Den 68-åriga sydkoreanskan Lee Jung-Sook torkar den 88-årige nordkoreanska fadern Lee Heung-Jongs tårar under ett möte år 2015. Den 68-åriga sydkoreanskan Lee Jung-Sook torkar den 88-årige nordkoreanska fadern Lee Heung-Jongs tårar under ett möte år 2015 Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Nordkorea,Sydkorea

Nordkoreas deltagande i OS

Nord- och Sydkorea kom förra veckan överens om de första bilaterala förhandlingarna på hög nivå på mer än två år.

Nordkoreanerna vill framför allt tala om avspänning och om landets deltagande i vinter-OS i Sydkorea som börjar om drygt en månad.

Många konservativa politiker och analytiker tror att Nordkoreas egentliga mål är att så split mellan bundsförvanterna USA, Sydkorea och Japan som har lovat att hålla en enig front gentemot Nordkorea.

Nordkoreanerna har inte anmält några deltagare till OS, men Internationella olympiska kommittén (IOK) har antytt att den är redo att bjuda in nordkoreanska idrottare och funktionärer om förhandlingarna leder till resultat.

För IOK och Sydkorea är det ytterst viktigt att få garantier om att Nordkorea inte saboterar OS med till exempel missil- eller kärnvapentest under vinterspelens gång.

Sydkoreanska marinsoldater tränar inför sitt uppdrar att skydda vinter-OS i PyeongChang
Sydkoreanska marinsoldater tränar inför sitt uppdrar att skydda vinter-OS i Pyeongchang Sydkoreanska marinsoldater tränar inför sitt uppdrar att skydda vinter-OS i PyeongChang Bild: EPA-EFE/SOUTH KOREAN NAVY'S FIRST FLEET Sydkorea,olympiska vinterspelen

Sydkoreaner redo att betala

Enligt en färsk opinionsmätning i Sydkorea är över hälften av de tillfrågade redo att betala kostnaderna för Nordkoreas deltagande i OS.

Drygt 54 procent tycker att det är en bra idé att använda skattemedel för att betala för den nordkoreanska delegationen medan 41 procent är emot.

En fjärdedel stöder förslaget "kraftigt" medan en femtedel är ställer sig "kraftigt" negativt.

Bland tillfrågade som ser sig som liberala eller vänsterorienterade är stödet överväldigande medan konservativa i allmänhet ställer sig negativt.

Sydkorea har en center-vänsterregering efter den liberale presidenten Moon Jae-Ins klara valseger i fjol våras.

USA.s president Donald Trump och hans sydkoreanska kollega Moon Jae-in är överens ok att man måste motverka Nordkorea men de är inte helt överens om metoderna
USA:s president Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-In är oense om hur man kan minska spänningen med Nordkorea USA.s president Donald Trump och hans sydkoreanska kollega Moon Jae-in är överens ok att man måste motverka Nordkorea men de är inte helt överens om metoderna Bild: EPA-EFE/KIM MIN-HEE / POOL Trump,Moon,USA,Sydkorea

Sydkorea vill tala om splittrade familjer

Både Sydkoreas återföreningsminister och Nordkorea har också antytt att det är viktigt att diskutera familjer som splittrades efter Koreakriget som slutade år 1953 i ett stilleståndsavtal.

Samtal om splittrade familjer är ett återkommande tema i alla förhandlingar mellan Nord och Syd, eftersom det har både ett praktiskt och symboliskt värde för bägge länder.

Första generationens familjemedlemmar som splittrades efter kriget börjar vara ålderstigna och tiden börjar rinna ut för dem.

Enligt sydkoreanska utredningar vet nästan 90 procent av splittrade familjer inget om sina anhöriga i norr och endast tre procent av de tillfrågade sade att de inte har lust att träffa familjemedlemmar som de inte ha haft någon kontakt med under årtionden.

Tiden börjar rinna ut för ålderstigna koreaner som inte har fått träffa sin anhöriga på andra sidan om den slutna gränsen
Tiden börjar rinna ut för ålderstigna koreaner som inte har fått träffa sin anhöriga på andra sidan om den slutna gränsen Tiden börjar rinna ut för ålderstigna koreaner som inte har fått träffa sin anhöriga på andra sidan om den slutna gränsen Bild: EPA/KPPA POOL Nordkorea,Sydkorea

Inga direkta kontakter

Privatpersoner i bägge länder har så gott som inga möjligheter att kontakta varandra.

En del anhöriga har fått träffa varandra sedan ett historiskt toppmöte mellan länderna år 2000 då man för första gången gjorde sådana träffar möjliga.

Över 100 000 sydkoreaner ansökte då om möjlighet att träffa sina anhöriga i norr men en stor del av dem har avlidit sedan dess.

Frågan är viktig även för koreaner utomlands. Enbart i USA finns det omkring 100 000 etniska koreaner med anhöriga i Nordkorea.

Sydkoreaner följer med Kim Jong-Uns nyårstal som ingav hopp om att Nordkorea inte tänker sabotera OS
Sydkoreaner följer med Kim Jong-Uns nyårstal som ingav hopp om att Nordkorea inte tänker sabotera OS Sydkoreaner följer med Kim Jong-Uns nyårstal som ingav hopp om att Nordkorea inte tänker sabotera OS Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN Nordkorea,Kim Jong-un

Förhandlingsinvit i nyårstal

Det var Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som i sitt nyårstal sade att man kan sända idrottare till vinter-OS, även om han i samma tal varnade för att han har en avtryckarknapp för kärnvapen på sitt skrivbord.

USA:s president Donald Trump svarade då med att "jag har en större & starkare knapp än du. Och den fungerar! skrev Trump på Twitter i ett uttalande som väckte uppmärksamhet och nya farhågor om hans mentala tillstånd.

Efter Trumps tal öppnade Nord- och Sydkorea en stängd kommunikationskanal, den direkta så kallade "heta linjen" mellan ländernas ledare.

Amerikanska, sydkoreanska och nordkoreanska soldater bevakar varandra i stillestånds byn Panmunjom vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea
Förhandlingarna kommer att föras i Panmunjom där vapenstilleståndet undertecknades efter Koreakriget år 1953 Amerikanska, sydkoreanska och nordkoreanska soldater bevakar varandra i stillestånds byn Panmunjom vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN Nordkorea,USA,Sydkorea,Panmunjeom,DMZ

Optimism på Koreanska halvön

Det råder nu en viss optimism i bägge länder och till exempel medier i Nordkorea fördömer inte längre Sydkorea i så hårda ordalag som tidigare.

Man uppmanar i stället till en ”oberoende återförening”, där inte andra länder som USA är inblandade.

Sydkorea har för sin del ställt in en planerad stor militärövning med USA för att inte provocera Nordkorea i onödan i det här skedet.

USA och Trump som har lämnats på sidospår i den här frågan, har också tonat ner sin krigiska hotfulla retorik något.

Trump försöker visserligen ta åt sig äran för det plötsliga tövädret men han säger nu också att han hoppas att samtalen ska beröra mer än bara OS, och att USA kan delta i processen i ett senare skede.

Den omstridde presidenten som rutinmässigt försöker förlöjliga Kim Jong-Un som" den korta raketmannen" sade till och med förra veckan att han kan tänka sig att tala med Nordkoreas ledare.

Källor: Yonhap, Korea Times, AP, AFP,

Läs också