Hoppa till huvudinnehåll

USA-expert: Omdebatterad bok får inga följder för Trump

Michael Wolffs bok "Fire and Fury" i en bokhandel i Decatur, Georgia. 5.1.2018.
Michael Wolffs bok "Fire and Fury" i en bokhandel i Decatur, Georgia. 5.1.2018. Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER Donald Trump,Fire and Fury: Inside the Trump White House,Michael Wolff

I den omdebatterade boken Fire and Fury målar journalisten Michael Wolff upp en osmickrande bild av Donald Trump. Bland annat säger den tidigare chefsstrategen Steve Bannon att Trump gjort sig skyldig till landsförräderi.

Trump sägs sakna den kunskap och den mentala förmåga som krävs för att vara president.

- Allt tyder på att det här året kommer att vara kaotiskt för Donald Trump, och sannolikt ännu mer utmanande än det förra, säger Oscar Winberg som är doktorand vid Åbo Akademi och USA-expert.

Winberg har läst delar av boken. I den uttalar sig en stor mängd källor inifrån Vita Huset, bland annat Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon.

- Det jag tycker är mest uppseendeväckande i boken är Bannons beskrivning av mötet som Donald Trump Junior hade med diverse ryska intressenter i Trump Tower sommaren år 2016, säger Winberg.

Sannolikt inga följder

- Särskilt det att Vita Husets före detta chefsstrateg Bannon öppet säger att det på mötet fanns icke patriotiska agendor och att det här utgör landsförräderi, samt hans spekulation om att budskapet skulle ha tagits upp till Donald Trump, är icke tidigare skådat.

Winberg tror ändå inte att Bannons uttalanden i boken kommer att få några direkta följder.

- Boken bekräftar främst det vi vet från tidigare och vad vi sett i rapporteringen: Det här är ett kaotiskt Vita Hus, det finns otaliga inre stridigheter där och det leds av rent ut sagt inkompetenta personer, säger Winberg.

Författaren och journalisten Michael Wolff har tidigare bland annat skrivit en bok om mediemogulen Rupert Murdoch.
Michael Wolff. Författaren och journalisten Michael Wolff har tidigare bland annat skrivit en bok om mediemogulen Rupert Murdoch. Bild: AFP / Lehtikuva Michael Wolff

Författaren Wolff har sagt att han tror att boken kommer att fälla Trump, men Winberg är alltså av annan åsikt.

- Att fälla Trump är en politisk process och den här boken ändrar ingenting i den meningen. Vi vet från förut att inte endast de i Vita Huset utan också de som sitter på den republikanska sidan i parlamentet uppfattar Trump som inkompetent, som dum, som opolitiskt lagd. Den här boken kommer knappast att ändra på någonting där.

Fake news?

President Trump har reagerat kraftigt på boken. Han talar om lögner och fake news och försökte stoppa publiceringen.

- Det här visar att Trump noga följer med bilden av sig själv i medierna, samt hans strategiska brister.

Hoppa över Twitterpostning

Winberg har svårt att tro att någon tidigare president i USA skulle ha reagerat på ett så impulsivt sätt.

- Donald Trump underminerar presidentskapets trovärdighet då han kommer ut och säger att boken ska stoppas och författaren stämmas.

Enligt Winberg är stämning inget alternativ eftersom Trump då måste vittna under ed vilket hans advokater aldrig skulle tillåta.

- Tomma hot kommer inte att göra något bättre.

Ökad polarisering

Winberg tror att boken kan öka på den politiska polariseringen i USA. De som stöder Trump tar avstånd till boken, och de som ogillar Trump får stöd för sin sak.

- Trump är snabb att klä på sig offerrollen och framställa sig som martyr.

Sanningshalten i boken har lyfts upp till diskussion, särskilt av republikanerna och de konservativa.

- Wolff har haft tillgång till information som andra politiska journalister inte fått tag på. Samtidigt märker man att interna rykten och konflikter överförts på Wolff. Han har inte följt standarden om att allt ska bekräftas från flera källor före publikation.

Boken ska alltså tas med en nypa salt.

- Men inget verkar vara så långt från det vi vet från förut att det skulle vara påhittade historier helt och hållet.

Ett förhållande som gick i kras

Trump och Bannon har alltid haft ett komplicerat förhållande.

- Bannon har alltid varit ganska öppen om att han använder Trump för att driva sin politik. Jag tror att det har varit lika från andra hållet också, att Trump har använt Bannon och särskilt Breitbart-gänget för att få igenom sin politik.

Winberg säger att det nu verkar som om det republikanska etablissemanget med Mitch McConnelly och Paul Ryan i Kapitolium har lyckats sätta Bannon i offside, vilket skulle båda gott.

- Bannon har haft en benägenhet att stöda outsiderkandidater som skapat kaos så det här kan vara en positiv utveckling för republikanerna.

Donald Trump ser sur ut.
Trumpen Trump. Donald Trump ser sur ut. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Donald Trump,Trump,USA,USAs president,sur gubbe

Trump och republikanerna samlades under veckoslutet för att lägga upp sin strategi inför mellanårsvalet i november. Winberg tror att det kommer att bli svårt för republikanerna att undvika ett rejält nederlag.

- I senaten är det i huvudsak demokrater som kandiderar vilket är bra för republikanerna då det kan minska på skadorna. Under valen efter att Trump blivit president har demokraterna i regel haft över 10 procents marginal till sin fördel jämfört med år 2016.

Winberg påpekar att Trump har sagt att han inte kommer att stöda så kallade outsiders längre.

- Det är naturligtvis bra, men å andra sidan ser all energi ut att vara på demokraternas sida.

Johannes Tabermann intervjuade Oscar Winberg i Aktuellt 17 8.1.2018

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes