Hoppa till huvudinnehåll

Vasa yrkeshögskola samarbetar med sibiriska universitet

Vasa yrkeshögskola
Vasa yrkeshögskola Vasa yrkeshögskola Bild: Yle/ Malin Hulkki vamk

I två år framåt har studerande vid Vasa yrkeshögskola möjlighet att studera i Tomsk och Irkutsk. Utbildningschefen säger att ett samarbete är viktigt för regionens företag.

Vasa yrkeshögskola börjar med ett studerande- och lärarutbyte med universitet i Tomsk och Irkutsk i Sibirien i Ryssland.

Till utbytet hör också intensiva, tvärvetenskapliga workshoppar.

Från Vasa yrkeshögskola deltar teknikstuderande och lärare och från de ryska universiteten deltar lärare och studerande från de ekonomiska och tekniska utbildningarna.

- Ett samarbete med Ryssland är viktigt för företagen i Vasaregionen. Eftersom de växer behöver man folk som är kunniga inom affärskulturen i Ryssland, säger Lotta Saarikoski, utbildningschef vid Vasa yrkeshögskola.

Bra för finländsk utrikeshandel

Samarbetsprojektet har fått finansiering av Utbildningsstyrelsen. Tidigare har yrkeshögskolan samarbetat med bland andra universitet i Petroskoj och Sankt Petersburg.

Genom det nya samarbetet kan de studerande vid Vasa yrkeshögskola bekanta sig med de sibiriska orterna under studietiden och bedriva utbytesstudier vid stora ryska universitet.

- Området är intressant med tanke på Finlands utrikeshandel och det är en region som erbjuder många möjligheter till samarbete. I Sibirien finns det mycket naturrikedomar som kunde utnyttjas med hjälp av de moderna teknologilösningar som finns i Vasa, säger Saarikoski.

Den första workshopen kommer att handla om hur Big data kan utnyttjas ur ett marknadsförings- och ingenjörsperspektiv. Big data handlar om att analysera och utnyttja väldigt stora mängder av data.

Följande workshop efter det ordnas nästa år. Den kommer att handla om att planera intelligenta städer och hitta energilösningar till dem. Den workshopen äger rum i Irkutsk.

Läs också