Hoppa till huvudinnehåll

Veganskt, hälsosamt och alkoholfritt – drastisk förändring i mattrender efter nyår

Låda med frukt och grönsaker
Låda med frukt och grönsaker Bild: CC0 / Stocksnap.io rotfrukter,frukt,grönsaker

I januari är det många som vill inleda ett nytt, hälsosammare liv. Det är godisstrejker, en vit månad och veganutmaning, den nationella kampanjen som går ut på att man äter veganmat i januari.

De hälsosammare trenderna sätter tydligt sin prägel också på livsmedelsuppköpen, och det vet köpmännen.

– Det märks att folk har ätit och druckit mycket under december och helgerna. Vi säljer mycket vichy, grönsaker och alkoholfritt öl, säger köpman Tobias Eriksson i Kimito.

Ruokakaupan vihannesosasto yleiskuva 28.12.2016
Ruokakaupan vihannesosasto yleiskuva 28.12.2016 Bild: Ilkka Klemola / Yle grönsaker

Före jul säljs det mycket skinka och annan fetare mat, och ännu till nyår går knackkorvar och potatissallader bra åt.

– Man märker skillnaden redan den 2 januari, då folk vill göra en omstart. Då är det broilerfiléer, frukt, grönsaker och bantningsprodukter som säljer, räknar köpman Jukka Itkonen i Åbo upp.

Trenden håller i sig till mars

Efter nyår dalade istället försäljningen av choklad (särskilt julchoklad) och av alkoholprodukter.

Vädret har också en stor inverkan. Med kallare väder görs det mer köttgrytor, medan varmare väder får folk att ta fram grillen.

– Trenden med hälsosammare mat håller i sig i ett par månader. Sedan glömmer många sina goda föresatser, så grillsäsongen börjar allt tidigare på våren, säger Itkonen.

Läs mera:

Expert: stresshantering, god sömn och regelbundna måltider nyckeln till viktminskning

Många granskar sina kostvanor efter nyår. Men hårda bantningskurer leder sällan till varaktiga resultat. Tanken om att personer med övervikt har dålig självdisciplin är föråldrad, konstaterar Åboläkare.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland