Hoppa till huvudinnehåll

Benjamin Källman förverkligar barndomsdrömmen: ”Känns massivt”

Benjamin Källman.
Benjamin Källman får chansen i herrlandslaget efter den lyckade säsongen i FC Inter i fjol. Benjamin Källman. Bild: All Over Press Benjamin Källman

Det var jättefantastiskt att få samtalet, säger 19-åriga Benjamin Källman om sin första inbjudan till herrlandslaget i fotboll. Han förväntar sig debut denna vecka, då Finland först möter Jordanien och sedan en ännu oklar motståndare.

– Först tänkte jag att händer det här på riktigt? Det var jättefantastiskt att få samtalet, det gjorde nog min dag.

Benjamin Källman pratar om sin tidiga julklapp i form av en kallelse till herrlandslagets läger i Abu Dhabi. Han visste att möjligheten fanns efter nio mål under första hela ligasäsongen i FC Inter, men väntade sig inte en inbjudan.

När Yle Sporten når anfallaren på tisdagseftermiddagen sitter han i bussen på väg från landslagets träningar i Abu Dhabis solsken.

– Allt har gått riktigt bra, summerar Källman som hunnit med tre träningspass. Det tog ett tag att lära sig hur träningarna byggs upp och hur lagkompisarna är, men det är alltid intressant att lära sig nya saker och spelare.

– Överlag är verksamheten och allting runtomkring mer professionellt. Man förväntar sig att man ska ta hand om sig själv mycket mer än i juniorlandslagen.

Öppna Instagram-inlägget

I Abu Dhabi-truppen finns förutom nykomlingar som Källman även erfarna landslagsrävar i form av till exempel Tim Sparv, Joona Toivio och Rasmus Schüller.

Källman beskriver mottagningen som strålande.

– Helt fantastisk. Både på och utanför planen, helt fantastisk.

– De ger såväl komplimanger som tips på vad man kunde göra på ett annat sätt. Och det tar jag emot med öppna armar. Jag är här för att förbättra mitt eget spel och det känns jättebra att få lära sig.

Tror på spelminuter

Chefstränaren Markku Kanerva har inte gett Källman några tydliga direktiv eller önskemål, utan vill helt enkelt se vad tonåringen kan prestera. Kanerva har inte heller gett direkta löften om speltid – men det väntar sig den Ekenäsbördiga strikern.

– Inte är det ju meningen att man bara kommer hit och tränar, så nog tror jag att jag kommer att få spela. Om det sen är att komma in från bänken på slutet så är det det, men jag tror nog på några sorts minuter.

– Att få spela en landskamp har ju varit drömmen sen man var riktigt ett litet barn. Att ens vara här är en sak man tänkt på och strävat till hela sitt liv. Redan att få hoppa in skulle vara väldigt fint.

Ett hur stort steg är det för att dig att ta steget in i herrlandslaget, eller att åtminstone börja knacka på A-landslagsdörren?

– Det känns såklart massivt. Det är ändå en dröm för jättemånga. När man sen väl är här gör man samma saker som alltid, fotboll har jag ju spelat hela mitt liv. Det är mer inuti det känns stort.

Benjamin Källman (i mitten) i landslagsdressen mot Slovakien i september 2014.
Benjamin Källman är en bekant syn i blåvita juniorlandslag. Benjamin Källman (i mitten) i landslagsdressen mot Slovakien i september 2014. Bild: Yle/Patric Westerlund Ekenäs IF,Ekenäs,Benjamin Källman

Källman debuterade i U21-landslaget förra sommaren och förväntar sig att det blir hans huvudsakliga landslagsadress även 2018.

I kvalsammanhang har Finland fler utlandsproffs att slänga in på anfallspositionerna än i Abu Dhabi där truppen främst består av spelare från de nordiska ligorna.

– Jag försöker visa upp mig så bra som möjligt för att få chansen också i framtiden.

Söndagens motståndare öppen

Vilka lag Benjamin Källman och de andra får visa upp sig mot i Abu Dhabi är i dagsläget oklart. På torsdag väntar Jordanien och en match spelas även på söndag – men motståndaren är inte fastslagen.

– Det har varit besvärligt att fixa. Ett lag som skulle resa hit drog sig ur vilket lett till det här läget. Men det är möjligt att det ordnar sig, berättar landslagschefen Lennart Wangel.

– Vi har fortfarande hopp om att det ska bli en A-landskamp, det är utgångsläget, men om det inte lyckas får vi se vad vi hittar på. Ett alternativ är ett klubblag.

Finlands trupp i Abu Dhabi:

Jesse Joronen, AC Horsens
Hugo Keto, Arsenal FC
Walter Viitala, Viborg FF

Joel Mero, SJK
Kalle Taimi, FC Lahti
Kaan Kairinen, FC Midtjylland
Juhani Ojala, BK Häcken
Daniel O'Shaughnessy, HJK
Tim Sparv, FC Midtjylland
Juho Pirttijoki, GIF Sundsvall
Santeri Hostikka, FC Lahti
Albin Granlund, Örebro SK
Juha Pirinen, HJK
Rasmus Schüller, Minnesota United
Robert Taylor, AIK
Joona Toivio, Molde FK
Jasse Tuominen, BATE Borisov
Pyry Soiri, FC Shakhtyor Soligorsk
Benjamin Källman, FC Inter
Glen Kamara, Dundee FC
Tim Väyrynen, Hansa Rostock
Akseli Pelvas, HJK

Läs mera:

Benjamin Källman tackade nej till Sverige: "Har inte bråttom utomlands"

I år fick han sitt genombrott – nästa år ska han bli skyttekung. Benjamin Källman har valt den finländska rutten mot toppen. Och nej – fysiken är inte den urstarka anfallarens främsta egenskap.