Hoppa till huvudinnehåll

Centralkriminalpolisen utreder Österbybranden i Pargas som dråp och sabotage

Eldhärjad höghuslägenhet i Pargas.
I den kraftiga branden på Österbyvägen 9 i oktober 2017 omkom en manlig ortsbo. Eldhärjad höghuslägenhet i Pargas. Bild: Yle/Nina Bergman. Pargas,söderby

Centralkriminalpolisen ber allmänheten om hjälp och ber alla som känner till något eller har sett något före eller efter branden som uppstod på Österbyvägen 9A i Pargas den 27 oktober att ta kontakt med polisen.

Polisen är speciellt intresserad av den mörkklädda man som har setts avlägsna sig från bostadshuset på Österbyvägen 9A vid samma tidpunkt som branden.

- Alla tips är värdefulla och inget tips är för litet, säger kriminalöverkommissarie Markus Laine vid Centralkriminalpolisen. Vi är speciellt intresserade av mannen som har setts springa ut ur trappuppgången just innan larmet ringdes in.

Enligt Laine var mannen 180-185 cm lång och klädd i mörka kläder samt hade en huva dragen över huvudet. Dessutom bar han en ryggsäck eller väska.

- Vi hoppas att någon har sett mannen eller kanske rentav känner honom och nu kunde ta kontakt med polisen för att berätta mer, säger Laine. Det är mycket viktigt att vi kommer i kontakt med mannen.

Polisen hoppas på genombrott

I branden omkom en man från Pargas född 1997.

- Hur mannen har dött är sekretessbelagt men i vår tekniska utredningen har det framgått att mannen omkom som följd av den anlagda branden, säger Laine. Vi utreder nu fallet som dråp och sabotage.

Enligt Laine har polisen förhört flera personer som misstänkta och vittnen.

- Vi hoppas nu att vi får in avgörande tips som kunde leda till ett genombrott för utredningen, säger Laine.

Har man tips kan man kontakta polisen på numret 041 362 37 87 eller per mejl på adressen rikosvihje.krp@poliisi.fi

Läs också