Hoppa till huvudinnehåll

Efter fantastiskt positiva starten – nu ska landslagsspelarna bli bättre på att skjuta bollen

Linda Sällström, Finland-Israel 2017.
Linda Sällström är Finlands främsta offensiva vapen. Linda Sällström, Finland-Israel 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Finlands damlandslag i fotboll,Linda Sällström

Rostiga finländska landslagsdamer vill förlänga den perfekta VM-kvalsviten borta mot Israel. En strålande energi och ambitionsnivå har lett laget såhär långt – nu vill chefstränaren se starkare spelare med bättre tillslag.

1–0 hemma mot Serbien i oktober, 4–0 hemma mot Israel en månad senare.

Finlands fotbollsdamer har fått en fläckfri inledning på VM-kvalet under förbundskaptenen Anna Signeul.

– Jag är jättestolt över spelarna och jag tycker vi börjat kvalet på ett fantastiskt positivt sätt. Mycket energi, mycket löpningar, vi har gjort mål och framför allt har spelarnas ambitionsnivå imponerat, säger Signeul till Yle Sporten.

Att behålla den benhårda inställningen borta mot Israel i följande kvalmatch är extra viktigt efter utklassningssiffrorna på hemmaplan senast.

Utrymme för slarv finns inte.

– Jag tycker man verkligen sett att spelarna haft roligt på planen i de två första matcherna, att det är roligt att spela fotboll. De har gett varandra och alla som tittat energi – och det vill jag att de fortsätter med.

2–0-seger duger

Efter ineffektiviteten i målskyttet i kvalöppningen mot Serbien efterlyste Signeul mål hemma mot Israel – och fick det.

De två följande delområdena där svenskan vill se skärpning är fysiken och bolltillslagen.

– Vi ska bli fysiskt starkare. Det låter tråkigt när en fotbollstränare säger att vi måste göra fler sprinter och spela mer högintensiv fotboll, men så är det.

– Vi har också jobbat med tillslagsträning. Vi ska bli bättre på att slå inlägg, att skjuta och slå långa passningar. Det har vi jobbat lite extra på.

Anna Signeul, hösten 2017.
Anna Signeul nöjd med sin sejour i Finland hittills. Anna Signeul, hösten 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Finlands damlandslag i fotboll,Anna Signeul

Tre poäng är det solklara huvudmålet i Tel Aviv. Gärna bekväma tre poäng, tillägger chefstränaren.

– Segern är det a och o, men jag vill se ett tidigt ledningsmål och om vi får det och ett till tror jag luften går ur Israel, räknar Signeul med.

– De kämpade på ganska bra i Helsingfors senast, även om jag tycker vi kunde ha gjort fler än fyra mål, men på grund av de utmaningar vi står inför är jag jättejättenöjd om vinner med 2–0.

”Korpela mår mentalt bättre”

En utmaning i en drabbning den 22 januari är att spelarna som till vardags håller till i nordiska serier är mitt i en vinterpaus, medan den israeliska ligan är i full gång.

– Det är inte idealiskt, medger Signeul. Vi är inne i en tuff period, men som tur är har vi några spelare i Italien, Danmark, Tjeckien och USA, så i alla fall en del spelare borde vara i bra form.

Dessutom finns en nyckelspelare som helt saknar klubblag.

Förstamålvakten och lagkaptenen Tinja-Riikka Korpela lämnade Bayern München i december och har inte ännu hittat en ny arbetsgivare.

Tinja-Riikka Korpela.
Tinja-Riikka Korpela saknar klubbadress. Tinja-Riikka Korpela. Bild: All Over Press / Mauri Ratilainen Finlands damlandslag i fotboll,Tinja-Riikka Korpela

Signeul ser det inte som något större problem.

– Hon är absolut i form. Det är lite annorlunda för målvakter än utespelare. För dem är det jätteviktigt att få matchtid, men en målvakt kan vara oerhört välförberedd med bra målvaktsträning – och det får ”Tinni” hela tiden.

– Hon mår dessutom mentalt sett mycket, mycket bättre nu än hon gjorde under hösten, menar Signeul. Det var tungt när hon förlorade sin förstaplats i Bayern och inte riktigt förstod varför.

Huvudorsaken till att Korpela föll ner till tvåa i rangordningen hade enligt Signeul inte med hennes förmåga att göra, utan faktum att Korpela meddelat att hon inte fortsätter i klubben efter säsongen.

Från Finlands bästa uppställning saknas endast andramålvakten Minna Meriluoto på grund av skada. I övrigt har Anna Signeul tillgång till sitt främsta damskap.

Matchen Israel–Finland spelas i Tel Aviv den 22 januari klockan 17.00 finländsk tid och sänds på Yles kanaler.

Laget mot Israel 22.1:

Tinja-Riikka Korpela -
Paula Myllyoja, FC Honka
Kreeta-Liisa Yli-Säntti, LB 07

Anna Auvinen, FC Honka
Tuija Hyyrynen, Juventus FC
Emma Koivisto -
Natalia Kuikka, Florida State University
Katarina Naumanen, HJK
Anna Westerlund, Lilleström SK
Tiia Peltonen, PK-35

Olga Ahtinen, Bröndby IF
Emmi Alanen, Vittsjö GIK
Adelina Engman, Göteborg FC
Sanni Franssi, Juventus FC
Nora Heroum, Brescia Calcio Femminile
Tia Hälinen, AC Sparta Praha
Julia Tunturi, Eskilstuna United
Ria Öling -
Vilma Hakala, HJK
Kaisa Collin, PK-35
Jenny Danielsson, Åland United
Juliette Kemppi -
Linda Sällström, Vittsjö GIK