Hoppa till huvudinnehåll

Enkät: Sjukskötare gör en massa annat än sitt eget jobb

En sjukskötare tar på sig plasthandskar.
En sjukskötare tar på sig plasthandskar. Bild: Mostphotos sjukskötare,sjukvård,läkare,hälsovård,Händer,plasthandskar

Sjukskötare upplever att de ofta gör läkarens jobb, men också uppgifter som inte har något med deras egentliga arbete att göra, såsom städning, bykning och snöskottning.

Tre av fyra sjukskötare som jobbar med patienter gör åtminstone några gånger i månaden uppgifter som egentligen hör till läkarnas område, enligt en enkät från Sjukskötarförbundet. En femtedel säger att de gör den här typen av uppgifter varje dag.

Dessutom uppger över hälften att de varje vecka utför arbete som borde skötas av anstaltsvårdare, det vill säga uppgifter som att städa, tvätta kläder och föra ut soporna.

En del berättade också att de sköter uppgifter som inte överhuvudtaget hör till vårdyrket, det kan till exempel handla om att skotta snö och posta brev.

Snöspade i snödriva
Att skotta snö hör vanligen inte till en sjukskötares arbetsbeskrivning. Snöspade i snödriva Bild: Yle/Madeleine Boström snöspade

84 procent upplever också att de regelbundet sköter avdelningssekreterarens uppgifter.

– Vi är på en farlig och ohållbar väg när sjukskötare gör fel arbete. Allt det är bort från det huvudsakliga patientarbetet. Dessutom är det en viktig ekonomisk fråga vems arbetsinsats vi använder för vilka uppgifter. Organisationerna borde fundera på en vettig arbetsfördelning särskilt nu inför social- och hälsovårdsreformen, säger Sjukskötarförbundets ordförande Nina Hahtela.

Ett uppskattat arbete

Det positiva som kommer fram i enkäten är att sjukskötarna upplever att deras arbete uppskattas. Av skötarna som arbetar med patienter uppgav hela 94 procent att de känner sig uppskattade.

Den största delen, 92 procent, känner sig också stolta över sitt arbete och 79 procent uppger att de är nöjda med jobbet.

Endast 19 procent tycker ändå att lönen motsvarar deras kunnande.

Sjukskötarförbundets enkät besvarades av 1671 sjukskötare som arbetar inom den offentliga, privata eller tredje sektorn.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes