Hoppa till huvudinnehåll

Finansinspektionen orolig för 35-åriga lån

Dörrhandtag, dörr och perngar.
Finansinspektionen är orolig över skuldsättningen efter att Nordea börjar med 35-åriga lånetider. Dörrhandtag, dörr och perngar. Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen dörrar,dörrhandtag,bostadspolitik,bostäder,bostadslån,pengar,lån

Finansinspektionens biträdande direktör efterlyser nya spelregler om de finländska bankerna går in för att erbjuda allt längre avtal för bostadslån.

Nordea meddelade på måndagen att man börjar erbjuda låntagare möjligheten att teckna ett 35-årigt avtal för bostadslån. Det här fick varningsklockorna att ringa på Finansinspektionen.

- Hushållens skuldsättningsgrad är på rekordhöga nivåer. Om lånetiderna börjar förlängas ökar skuldsättningen ytterligare, säger inspektionens biträdande direktör Jyri Helenius.

Helenius varnar för att i det här fallet kopiera den svenska modellen, där lånetiderna i praktiken är oändliga.

- Om vi i Finland går mot längre lånetider, måste Finansinspektionen också reagera på det. Vi skulle behöva en möjlighet att begränsa lånetider eller ställa minimikrav på lånens amorteringstakt.

"Målet är inte att överskuldsätta kunden"

Nordeas 35-åriga lån är inte det längsta på marknaden. Bland annat S-banken har redan i ett års tid erbjudit en 45-årig lösning, men banken menar att det är i enlighet med reglerna och att lånen har en efterfrågan.

- Målet är inte att överskuldsätta kunden, det vill säga vi gör alltid ett stresstest på låntagare, säger Päivi Huttunen, låneutvecklingschef på S-banken till Yle Uutiset.

Finansinspektionen kräver att kundens återbetalningsförmåga testas med en sexprocentig ränta och 25-årig lånetid. Även säkerheterna måste vara i skick. Den vanligaste lånetiden i Finland är 20 och 25 år.